Do kín prichádza česko-slovenská dráma Jana Hřebejka Učiteľka

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 08:13 • 2 min
Do kín prichádza česko-slovenská dráma Jana Hřebejka Učiteľka

BRATISLAVA - Tvorcovia a hlavní hereckí predstavitelia česko-slovenskej drámy Učiteľka, ktorá zažila svoju premiéru už minulý týždeň na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, zavítali dnes do Bratislavy, aby tam predstavili snímku verejnosti.

slovakia

left justify in out

Filmová novinka scenáristu Petra Jarchovského, ktorej sa režisérsky ujal Jan Hřebejk, je čiastočne založená na skutočnej udalosti. Dráma predkladá divákom príbeh o na prvý pohľad láskavej a milej učiteľke, ktorá však rafinovane manipuluje žiakmi a ich rodičmi, aby si získala rôzne materiálne výhody či dokonca ľúbostný vzťah. Z obavy o prospech svojich detí sa väčšina rodičov učiteľke roky poddáva a usiluje sa plniť jej požiadavky, poskytujú jej rôzne služby či nosia dary. Skupinka niekoľkých odvážnych rodičov sa však napokon učiteľke vzoprie a v snahe zvrátiť situáciu zvolá konšpiratívne rodičovské združenie, kde rokujú s vedením školy o tom, či podpíšu proti učiteľke petíciu.

 


Hlavnými koprodukčnými partnermi filmu je Rozhlas a televízia Slovenska. Český producent Ondřej Zima je z výsledku spolupráce so slovenskými partnermi spokojný. Tému snímky považuje podľa vlastných slov za stále aktuálnu. „Petr Jarchovský mi ponúkol tento scenár približne pred štyrmi rokmi, ja som si ho prečítal a od začiatku sa mi strašne páčil, pretože tá téma je veľmi silná a myslím si myslím, že takéto témy by mali byť vyprávané a mali by byť na plátnach kín... Od tej doby sa začala tá dlhá cesta do finále. Po troch rokoch som však zistil, že film žiaľ nedokážem dofinancovať a v tej chvíli veľmi výrazne vstúpili do hry slovenské producentky Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská, čím sa nakrúcanie snímky presunulo do Bratislavy a myslím si, že to rozhodnutie bolo správne,“ povedal počas tlačovej konferencie Zima.


Petr Jarchovský si veľkú časť svojho príbehu zažil vraj na vlastnej koži. „Príbeh sa skutočne z veľkej časti odohral tak, ako to môžete vidieť vo filme. Ja som to zažil ako žiak siedmej triedy a stretnutie s týmto typom učiteľky bol pre mňa výrazne formujúci zážitok. Vďaka tej nepríjemnej situácii, ktorú naša rodina a aj ďalší spolužiaci prežili, som sa vlastne zrazu vedel pozrieť na celú realitu inak, kriticky a vlastne ma to celkom správne nasmerovalo. Takže ja som paradoxne za ten zážitok s tou osobou spätne vďačný. V rodine sme na túto učiteľku často spomínali, legenda ožívala znovu a znovu a tak som si hovoril, že by bolo pekné to napísať. K tomu som sa však dlho neodhodlal, pretože som pocítil, že tá téma nie je len spomienkou na časy minulé, ale že naberá znovu hrozivé rozmery. Ide o tú atmosféru strachu, v ktorej sa to celé odohráva a ochotu ľudí sa či už zo strachu alebo z pohodlnosti nechať korumpovať. Myslím si, že to dokonca nie je len otázka našej krajiny,“ poznamenal scenárista.


Jan Hřebejk nakrúcal v Bratislave po prvý raz v živote. Do režírovania novej snímky sa podľa vlastných slov pustil s plným nasadením. „Bol som celý mesiac na Slovensku, nemali sme skoro žiadnu pauzu. V tom čase mi zároveň umierala maminka, takže som bol rád, že mám nejakú prácu, na ktorú som sa mohol upnúť, takže som sa do tohto filmu naozaj veľmi položil. Herci spĺňali moje predstavy o jednotlivých postavách, takže to bolo celé jeden veľmi intenzívny zážitok a ja úprimne hovorím, že to pre mňa bolo i veľké šťastie, taká polozáchrana v ťažkých chvíľach a myslím, že to dobre dopadlo,“ povedal známy režisér.


Zuzana Mauréry, ktorá stvárnila ústrednú rolu, učiteľku Drazdechovú, získala napokon za svoj výkon na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch cenu za najlepšiu herečku. „Mať premiéru na karlovarskom festivale je ojedinelá vec a pre mňa už duplom. Bola to moja prvá skúsenosť vôbec, ísť s vlastným filmom na festival a od toho záviselo aj moje vnímanie celej premiéry. Na festivale som si počas filmu premietala skôr takú mozaiku spomienok a dokázala som si užívať akurát výkony kolegov. Veľmi sa mi páčila napríklad hudba snímky, ale celé to zhodnotiť a užiť si Učiteľku ako divák budem vedieť možno tak o pol roka,“ priznala herečka, ktorá sa vraj pri nakrúcaní držala striktne scenára. „Ja som hrala iba to, čo bolo v scenári, našla som v ňom všetko. Drazdechová je podľa mňa smutná žena, ktorá nemá deti, muž jej zomrel a tak si z tých svojich žiakov robí takú svoju rodinu, svoju komúnu, kde podľa nej si všetci musia pomáhať. To, čo robí, považuje za dobré, prínosné a tak to má byť. Pre mňa ako pre herečku to bola pozitívna postava, hoci v skutočnosti je negatívna, presvedčená o svojej pravde a keď si niekto iný nemyslí to isté ako ona, tak ho o tom treba ešte viac presvedčiť. Bol to pre mňa pôžitok hrať, páčila sa mi tá tragikomická poloha. Tie situácie, ktoré tam nastali, mi boli viac-menej vtipné. Mala som v nich pasiu,“ uviedla Mauréry.


Po jej boku sa na plátnach kín objavili i ďalšie známe herecké tváre, medzi nimi napríklad Csongor Kassai, Zuzana Konečná, Martin Havelka, Éva Bandor a ďalší. Jednu z ústredných úloh stvárnil i slovenský režisér Peter Bebjak a v role školníka sa v snímke objavil dokonca ďalší tunajší režisér, Martin Šulík. Spomedzi detských hercov v dráme zažiarili Tamara Fischer, Richard Labuda a Oliver Oswald.


Distribučná premiéra filmu je naplánovaná na 21. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona