Do kín prichádza česká tragikomédia Pepík

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 7:58 • 2 min
Do kín prichádza česká tragikomédia Pepík

BRATISLAVA - Do slovenských kín prichádza vo štvrtok nová česká tragikomédia Pepík režiséra Jána Nováka.

slovakia

left justify in out

Snímka hovorí o nádeji, že všetko raz dobre dopadne a prináša návod hlavného hrdinu na to, ako sa vymotať z neustále sa opakujúcich dennodenných stereotypov a začať ten pravý život.

 

Pepík, ktorého stvárnil Michal Suchánek, je priemerný český chlapík, ktorý zdanlivo ničím nevybočuje z radu. Od okamihu, keď vyšiel zo školy, zostáva stále v jednej práci, má jednu manželku, jednu dcéru a jednu mantru, ktorá mu dáva nádej, že raz bude žiť naplnený a spokojný život.

Pepík vyrozpráva divákom a diváčkam vo filme celý svoj život od momentu, keď si ešte ako nenarodená duša vybral svoju matku až po okamih zoznámenia sa so svojou manželkou. Hlavná postava chronologicky odkrýva svoje predškolské roky, hovorí o živote na základnej i strednej škole. Popritom neopomenie rozchod svojich rodičov či prvé nesmelé pokusy o randenie s dievčatami.

Ako Pepík postupne dospieva a starne, politická i spoločenská situácia okolo neho sa mení a on sa cíti stále rovnako osamelý. Jeho optimizmus slabne, viera v lepšiu budúcnosť sa postupne mení v rezignáciu a jeho život sa stáva len sledom rutinne sa opakujúcich zážitkov. Jeho poslednými radosťami sú cigarety a nevinné špehovanie šťastného manželského páru zo susedstva.

Jedného dňa však príde do jeho života nový nečakaný impulz. Pepík sa rozhodne odísť z domova a ubytuje sa v hoteli, kde neskôr stretne krásne mladé dievča. S dievčinou skončí napokon na izbe mysliac si, že konečne našiel zmysel svojej existencie. Avšak v okamihu, keď sa ide umyť, pokĺzne v kúpeľni na dlaždičkách, spadne hlavou na toaletu a zomrie.

Nešťastný Pepík opäť netuší, prečo bol na svete, vidí svoj pohreb a je znovu poháňaný hlasom zhora s tým, aby si jeho duša našla ďalšiu matku - a tou je práve recepčná v hoteli, ktorá v ten deň zistila, že je tehotná, čo vôbec nemala v pláne. Pepík tak zostáva uzatvorený v neschopnosti pohnúť so svojím životom a navyše ho čaká narodenie do rodiny, kde bude nechceným dieťaťom.

Paralelne so životom Pepíka sa divákom a diváčkam otvára i život recepčnej Blanky. Tá pozerá na problémy rodinného života pohľadom ženy, teda celkom odlišne než Pepík.

Na snímke spolupracovalo mnoho známych českých hercov a herečiek. V rolách mladého Pepíka sa objaví hneď niekoľko hercov ako napríklad Viktor Antonio či Vlastimil Kaňka. Pepíkovu manželku si zahrala Petra Špalková a ich spoločnú dcéru stvárnila Natálie Grossová. Okrem ústrednej trojice postáv sa diváci a diváčky môžu tešiť aj na Jakuba Koháka, Mareka Vašuta, Alenu Dolákovú, Alicu Bendovú a ďalších.

Na scenári filmu s režisérom Jánom Novákom spolupracoval Jaroslav Sauer. Hlavným kameramanom novinky je Antonín Chundela a hudbu k filmu zložil Václav Noid Bárta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona