Do Káhiry pricestovali izraelskí vyjednávači

NETKY.SK • 11 August 2014, 13:21 • 2 min
Do Káhiry pricestovali izraelskí vyjednávači

GAZA/JERUZALEM - Izraelskí vyjednávači pricestovali v pondelok do egyptského hlavného mesta Káhira na rokovania o ukončení mesiac trvajúcej vojny v Pásme Gazy s palestínskymi militantmi.

slovakia

left justify in out

Izraelský vojenský predstaviteľ povedal, že tesne pred začatím dočasného prímeria v nedeľu o 23.00 SELČ Hamás vystrelil na oblasť Tel Avivu raketu, ktorá však pristála v mori. V nedeľu Izrael povedal, že jeho vyjednávači sa vrátia na rokovania do Káhiry iba v prípade, že prímerie bude dodržané.

 

Izraelská delegácia odišla v piatok z Káhiry, keď znepriatelené strany nedosiahli dohodu o predĺžení predchádzajúceho prímeria. Predstaviteľ Hamásu v nedeľu povedal, že palestínske frakcie prijali egyptský návrh a že rokovania budú pokračovať. Hovorca palestínskeho hnutia Abú Zuhrí však uviedol, že tieto nové rokovania budú "poslednou šancou na dohodu". 

 

Hamás požaduje ukončenie izraelskej a egyptskej blokády Pásma Gazy a otvorenie morského prístavu v enkláve, čo Izrael chce ponechať na neskoršie rokovania o permanentnom mieri s Palestínčanmi. Egyptské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo obe strany, aby využili toto prímerie na "okamžité obnovenie nepriamych rokovaní a pracovali smerom k dohode o úplnom a trvácnom prímerí". Izraelský minister pre strategické záležitosti Juval Steinitz povedal v pondelok v izraelskom rozhlase, že zásadnou podmienkou prímeria je odzbrojenie militantov Hamásu, čo dúfa sa podarí dosiahnuť dohodou, a nie silou. 

Vo vojne v Gaze zahynulo 1910 Palestínčanov, 67 Izraelčanov, tisíce domov v Gaze bolo zničených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona