Do Kábulu vrátili z Nemecka tretiu skupinu neúspešných žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 23 Február 2017, 10:03 • 2 min
Do Kábulu vrátili z Nemecka tretiu skupinu neúspešných žiadateľov o azyl

MNÍCHOV - Skupina 18 Afgancov deportovaných z Nemecka dorazila dnes ráno miestneho času letecky do Kábulu. Išlo už o tretiu deportáciu skupiny neúspešných žiadateľov o azyl z Afganistanu realizovanú v súvislosti s októbrovou dohodou medzi Berlínom a Kábulom.

slovakia

left justify in out

Jeden z Afgancov bol podľa svedkov zrejme chorý či zoslabnutý a pri vystupovaní z lietadla potreboval pomoc. Zvyšní deportovaní vyzerali neupravene, nahnevane či sklamane. Ich prílet do Kábulu sa však celkovo zaobišiel bez incidentov.

 

Lietadlo s 18 Afgancami na palube odletelo v stredu večer z letiska v Mníchove, uviedlo bavorské ministerstvo vnútra. Počet deportovaných bol výrazne nižší než 50, o ktorom pôvodne informovala bavorská polícia.

 

Deportácie Afgancov sa v Nemecku stretli s kritikou opozície v Spolkovom sneme (Bundestag). Afganistan totiž podľa jej názoru nie je bezpečná krajina.

 

Bavorská rada pre utečencov zorganizovala v stredu protestnú akciu proti odsunu na letisku v Mníchove. Zišlo sa na nej približne 250 ľudí. Tí deportácie označili za neprijateľné a Afganistan za nebezpečnú krajinu.

 

Väčšina Afgancov, ktorým v minulosti žiadosť o azyl zamietli, v Nemecku napriek tomu mohla zostať, keďže bezpečnostná situácia v ich vlasti bola nepriaznivá. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere však ešte vlani v októbri uviedol, že pripravované deportácie majú Afgancom naznačiť, že Nemecko bude z ich rodnej krajiny prijímať len malú časť žiadateľov o azyl.

 

V rámci predošlých dvoch deportácií, ktoré sa uskutočnili v decembri a januári, vrátili z Nemecka do Afganistanu 59 neúspešných žiadateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies