Do jemenského prístavu vplávali lode s potravinovou pomocou OSN

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 14:53 • 2 min
Do jemenského prístavu vplávali lode s potravinovou pomocou OSN

ŽENEVA - Loď s nákladom potravinovej pomoci pre 180.000 jemenských civilistov, ktorá vyše mesiaca čakala na úradné povolenie, vplávala dnes do prístavu v meste Aden. Informoval o tom dnes v Ženeve hovorca Svetového potravinového programu (WFP) Peter Smerdon.

slovakia

left justify in out

Dodal, že od marca, keď sa vyostril ozbrojený konflikt v Jemene, ide o prvú loď s pomocou WFP, ktorá dostala povolenie vplávať do adenského prístavu. Smerdon dodal, že WFP najala aj ďalšie lode, ktoré čakajú na povolenie zakotviť v Adene. Lode prepravujú potraviny a palivo.

 

Dodávka potravinovej pomoci pre obyvateľov Adenu a provincií na juhu Jemenu je kvôli konfliktu výrazne sťažená a 13 miliónov tam žijúcich ľudí, čo je polovica obyvateľstva krajiny, je v kritickej situácii alebo ohrozená kvôli zníženej bezpečnosti tam dostupných potravín.

 

Minulý týždeň WFP vyjednával o prejazde konvojov nákladných áut s potravinovou pomocou do provincie Aden, ale samotné vyloženie nákladu z lodí nebolo možné vzhľadom na pretrvávajúce boje v okolí prístavu. Smerdon dnes vyzval všetky strany konfliktu v Jemene, aby umožnili distribúciu potravinovej pomoci a umožnili aj obnovenie obchodovania a zásobovania potravinami, čo je podľa neho jediný spôsob, ako pokryť potreby obyvateľov Jemenu v tejto oblasti. "My (OSN) nie sme schopní vyplniť túto medzeru. Môže tak urobiť komerčný sektor, ak bude smieť dovážať potraviny a dodávať ich po celej krajine," upozornil Smerdon.

 

Občianska vojna v Jemene - konflikt medzi prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a vzbúrencami zo šiitského hnutia húsíov, podporovaného Iránom - vysídlila z domovov už viac než milión ľudí. Spojenecké jednotky vedené Saudskoarabmi útočia na húsíjské stanovištia v Jemene od 26. marca tohto roka. Cieľom ich rozsiahlej vzdušnej ofenzívy je obnovenie pozície Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe najnovších údajov pred časom uviedla, že v dôsledku tohto konfliktu prišlo o život 3083 ľudí a ďalších 14.324 utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies