Do jedálnička, ktorý prispieva k zvyšovaniu imunity, patrí aj mlieko

NETKY.SK • 6 Február 2013, 13:26 • 2 min
Do jedálnička, ktorý prispieva k zvyšovaniu imunity, patrí aj mlieko

Do jedálnička, ktorý prispieva k zvyšovaniu imunity, patrí aj mlieko - Pre ženy Do jedálnička, ktorý prispieva k zvyšovaniu imunity, patrí aj mlieko a výrobky z neho, uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva

slovakia

left justify in out

img

Do jedálnička, ktorý prispieva k zvyšovaniu imunity, patrí aj mlieko a výrobky z neho, uviedla pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Dodala, že mlieko patrí k našim základným potravinám, od narodenia až po starobu. V súčasnosti sa zaraďuje medzi najvýživnejšie a najkomplexnejšie potraviny.

Jeden pohár mlieka poskytuje 30 percent odporúčaného denného príjmu vápnika. "Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika, niektoré mliečne výrobky aj zdrojom probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré majú po vstupe do nášho tela prospešný účinok na naše zdravie," upozornila vedúca odboru hygieny výživy RÚVZ Ivana Sedliačiková s tým, že probiotiká obsahujú aj výrobky zo surového ovčieho mlieka, napríklad bryndza.

Nezastupiteľnú úlohu vo výžive má mlieko pre obsah plnohodnotných bielkovín, vrátane cenných srvátkových, pokračovala hovorkyňa. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť. Ďalšími zložkami sú tuk a mliečny cukor, ktoré sú nielen výborným zdrojom energie. Pre detský organizmus je významná zložka mliečneho cukru galaktóza, potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív.

Mlieko je zdrojom draslíka a fosforu

Mlieko je aj zdrojom draslíka a fosforu. Draslík sa podieľa na udržiavaní krvného tlaku, reguluje rovnováhu telesných tekutín a napomáha správnej funkcii svalov. Fosfor spolu s vápnikom pomáha udržiavať pevné kosti. Surové mlieko obsahuje prakticky všetky vitamíny a vyše 60 enzýmov s rôznymi biologickými účinkami ako protirakovinné, antimikrobiálne a ďalšie. "Nedávno sa začali objavovať vedecké informácie, že aj surové nepasterizované mlieko znižuje výskyt alergických ochorení,"pokračovala hovorkyňa. V surovom mlieku je zachovaná pôvodná zostava mikroorganizmov, ktorú pasterizácia poruší.

Podľa Sedliačikovej sa v našich podmienkach na ľudskú výživu využíva predovšetkým kravské mlieko, ale stále viac ľudí konzumuje aj ovčie a kozie, ktoré majú vzácne špecifické zloženie. "Ovčie mlieko obsahuje vyššie množstvá niektorých zdraviu prospešných zložiek ako kravské. Vzhľadom na vysokú viskozitu a svojráznu chuť sa ovčie mlieko nekonzumuje čerstvé, ale používa sa na výrobu syrov a bryndze," dodala Sedliačiková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies