Do Iraku pôjde 47 vojakov pomáhať s výcvikom

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 12:22 • 2 min
Do Iraku pôjde 47 vojakov pomáhať s výcvikom

BRATISLAVA - Do Iraku bude môcť ísť pomáhať do 47 vojakov. V rámci budovania obranných a bezpečnostných kapacít Slovensko môže do krajiny vyslať mobilný výcvikový tím na výcvik odmínovania, mobilný výcvikový tím na školenie špecialistov údržby a opráv tankov, výcvikový tím Vojenskej polície, výcvikový tím pre špeciálne operácie.

slovakia

left justify in out

Tento príspevok ponúkne Slovensko na summite Severoatlantickej aliancie v Bruseli, ktorý sa koná 25. mája. Vojaci by mali ísť do Iraku koncom tohto roka, odporúčaný termín je november. Materiál z dielne ministerstva obrany a ministerstva zahraničných vecí schválila vláda.

Mobilný výcvikový tím na výcvik odmínovania bude môcť školiť operátorov a inštruktorov irackých ozbrojených síl a vydať oprávnenia na používanie odmínovacieho kompletu BOŽENA 4. Mobilný výcvikový tím na školenie dielenských špecialistov údržby a opráv pozemnej techniky T-72 a BVP bude môcť vycvičiť irackých vojakov na vykonávanie údržby a bežných vojskových opráv techniky sovietskej výroby T-72 a podvozkov BVP. Vojenská polícia bude smieť vycvičiť príslušníkov irackej federálnej a lokálnej polície. Výcvikový tím síl pre špeciálne operácie bude môcť vykonávať vojenskú asistenciu pri výcviku príslušníkov irackých špeciálnych síl v požadovaných zručnostiach do stupňa prápor.

„Príspevok SR možno deklarovať výhradne na plnenie úloh výcvikovej a poradenskej podpory s cieľom cvičiť, poskytovať poradenstvo a asistovať pri budovaní obranných a bezpečnostných kapacít Irackej republiky. Príspevok sa nebude podieľať na plánovaní, príprave, organizácii a realizácii vojenských operácií v priestore nasadenia,“ píše sa v materiáli s tým, že odhad nákladov v prípade jednej rotácie je 5 759 200 eur a v prípade dvoch rotácií 8 856 000 eur. Odhad môže byť navýšený v závislosti od rozhodnutia o dlhšom pôsobení, respektíve od výšky pobytových nákladov.

Ako ďalej informuje materiál, súčasťou širšej iniciatívy NATO, zameriavajúcej sa na šírenie stability a boj proti terorizmu, je aj cielená asistencia, výcvik a poradenstvo Irackej republike pri budovaní miestnych obranných a bezpečnostných kapacít. NATO pôsobí v Irackej republike od januára 2017 na základe žiadosti irackej vlády a následného rozhodnutia summitu NATO z roku 2016 vo Varšave v rámci nebojovej aktivity NATO.

 

Cieľom tejto aktivity je poskytovať poradenstvo a výcvik irackému vojenskému personálu. Na podporu aktivít NATO v Irackej republike zároveň pôsobí v Bagdade sedemčlenný tím, pričom výcvikovo-poradenské činnosti sú realizované tímami inštruktorov z jednotlivých členských krajín NATO. Tieto priamo zabezpečujú realizáciu špecifického asistenčného balíka na budovanie obranných kapacít (Defence Capacity Building – DCB).

Prvé výcvikovo-poradenské aktivity, najmä v oblasti boja proti nástražným výbušným systémom, ktorý je spolu s odmínovaním jednou z priorít, sa začali vo februári tohto roka. Odmínovanie je jednou z hlavných podmienok pre bezpečný návrat obyvateľstva do svojich domovov po ich oslobodení od kontroly ISIS. Z viac ako štyroch miliónov obyvateľov, ktorí sa zbavili nadvlády ISIS, sa iba 1,4 milióna mohlo bezpečne vrátiť do svojich domovov práve pre zamorené územia výbušninami a nástražnými systémami. Iracká strana prejavuje tiež záujem o výcvik pri údržbe techniky sovietskeho pôvodu, ktorá je v jej vlastníctve.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies