Do hromadného výberového konania na funkciu sudcu sa prihlásilo viac ako 200 záujemcov

NETKY.SK • 26 Október 2017, 07:15 • 2 min
Do hromadného výberového konania na funkciu sudcu sa prihlásilo viac ako 200 záujemcov

BRATISLAVA – Do prvého hromadného výberového konania na kandidátov na sudcov sa podľa zatiaľ dostupných informácií z krajských súdov prihlásilo vyše 210 záujemcov o sudcovský talár.

slovakia

left justify in out

Hľadať sa budú kandidáti na 125 sudcovských miest. O 20 sudcovských miest v obvode bratislavského krajského súdu má záujem 63 ľudí. Krajskému súdu v Košiciach bolo zatiaľ doručených 48 žiadostí o zaradenie do hromadného výberového konania. V tomto kraji hľadajú 25 kandidátov na sudcov. Krajský súd v Prešove eviduje 30 žiadostí uchádzačov, pre obvod tohto súdu určilo ministerstvo spravodlivosti 15 miest, na ktoré hľadajú vhodných kandidátov. Krajský súd v Banskej Bystrici zatiaľ eviduje 28 žiadostí, obsadzovať sa bude 17 miest. Na Krajskom súde v Trenčíne evidujú 23 žiadostí. Počet miest, ktoré budú v obvode tohto súdu obsadzovať, určilo ministerstvo na desať. Rovnako 10 miest je určených pre obvod Trnavského kraja, tu sa do hromadného výberového konania prihlásilo 26 záujemcov.

 

Čísla nemusia byť konečné, čaká sa ešte na prihlášky, ktoré budú doručené poštou. Žilinský a nitriansky krajský súd z tohto dôvodu zatiaľ nezverejnil údaje o počte prihlásených. Čísla obsadzovaných miest pre jednotlivé obvody ministerstvo spravodlivosti určilo na základe diskusie s predsedami krajských súdov. Do úvahy pritom brali aj počet sudcov, ktorí môžu odísť v budúcom roku do dôchodku, ako aj počty neobsadených miest.

Hromadné výberové konanie na základe májovej novely zákona o sudcoch a prísediacich vyhlásila predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková. K tejto zmene výberu sudcov ministerstvo spravodlivosti pristúpilo preto, lebo verí, že hromadné výberové konania prinesú vyššiu mieru transparentnosti a kvality kandidátov ako aj pružnejšie a rýchlejšie obsadzovanie voľných sudcovských miest. V súčasnosti po zavedení previerok trvá obsadenie voľného miesta niekedy aj rok. Spolu by sa malo v tomto výberovom konaní obsadzovať 125 sudcovských miest.

Prihlásení kandidáti sa zúčastnia 27. novembra na písomnej časti výberového konania. Ešte ich budú čakať psychologické testy a ústna časť výberového konania, ktoré budú ale v iný deň. Uchádzači sa termín dozvedia po vyhodnotení predchádzajúcej časti.

 

Písomnú časť tvorí test, prípadová štúdia, písomný preklad z cudzieho jazyka a písomné vypracovanie súdnych rozhodnutí. Po tom, ako záujemcovia prejdú hromadným výberovým konaním, budú stále iba kandidáti na funkciu sudcu. Platí, že aj títo kandidáti budú musieť prejsť previerkou spoľahlivosti, niekedy v lete budúceho roka sa očakáva, že budú k dispozícii prví kandidáti na sudcov z hromadných výberových konaní. Vznikne tak databáza kandidátov na funkciu sudcu, z ktorej bezprostredne po uvoľnení miesta sudcu na okresnom súde alebo po určení voľného miesta ministrom spravodlivosti bude môcť Súdna rada SR v relatívne krátkom čase navrhnúť prezidentovi kandidáta na vymenovanie za sudcu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona