Do Grécka dorazilo od začiatku roka už vyše 200-tisíc migrantov

NETKY.SK • 26 August 2015, 18:22 • 2 min
Do Grécka dorazilo od začiatku roka už vyše 200-tisíc migrantov

ATÉNY - Viac než 200.000 migrantov už od začiatku roka dorazilo na grécke ostrovy na východe Egejského mora, z nich 100.000 len v priebehu uplynulých dvoch mesiacov.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes v gréckej televízii minister zodpovedný za pobrežnú stráž Thodoris Dritsas.

 

Väčšina z týchto ľudí následne príde na grécku pevninu a vyrazí smerom na sever s cieľom dostať sa do západnej Európy. Koľko migrantov už prešlo cez grécko-macedónsku hranicu, minister neuviedol, píše agentúra DPA.

 

Vládna predstaviteľka zodpovedná za migráciu Tasia Christofilopulová vyhlásila, že úrady na egejských ostrovoch robia všetko, čo je ich silách, podľa jej slov "je však nemožné tento príval zvládnuť".

 

Najväčším problémom je to, že utečenci musia byť zaregistrovaní. Tento proces podľa Christofilopulovej trvá pri každom migrantovi v najlepšom prípade 20 až 30 minút. Denne však smerom z Turecka prichádzajú stovky ďalších utečencov.

 

Medzi ostrovmi na východe Egejského mora a prístavmi Pireus a Kavala už niekoľko dní kyvadlovo premávajú tri trajekty, ktoré podľa odhadov priviezli na pevninu už viac než 15.000 migrantov. Na ostrovoch pritom panujú chaotické podmienky. Stovky migrantov spia pod otvoreným nebom a nie je o nich náležite postarané, pretože úrady nemajú peniaze. Kríza sa týka najmä ostrovov Leros, Kos, Lesbos, Kalymnos a Agathonisi.

 

Grécka pobrežná stráž dnes oznámila, že pri 15 operáciách v regióne zachránila od utorkového dopoludnia do dnešného rána celkovo 578 utečencov a migrantov. Tento počet nezahŕňa tých, ktorí na grécke ostrovy dorazili z neďalekého tureckého pobrežia sami, uviedla agentúra AP.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies