Do Gabčíkova dorazili prvý azylanti, tešia sa naspäť do Rakúska

NETKY.SK • 17 September 2015, 16:54 • 2 min
Do Gabčíkova dorazili prvý azylanti, tešia sa naspäť do Rakúska

BRATISLAVA – Do areálu Slovenskej technickej univerzity Bratislava v Gabčíkove dorazil dnes o 15.25 h autobus s rakúskou poznávacou značkou, z ktorého v sprievode dobrovoľných aktivistov vystúpila prvá skupina dočasných rakúskych azylantov. V autobuse zo Salzburgu cestovali len muži, Sýrčania mladšieho veku.

slovakia

left justify in out

„Pôvodne nás malo byť viac, ale viacerí si to v poslednej chvíli rozmysleli a nechceli prísť na Slovensko. Dúfam, že ani my tu nebudeme dlho, chceme sa dostať späť do Rakúska,“ konštatoval jeden z migrantov. Dodal, že kým sa formality vybavia, budú trpezlivo čakať.

 

Azylantov privítala veľká skupina domácich a zahraničných novinárov, takmer všetky slovenské televízne štáby, ale nechýbali kamery z Maďarska, Rakúska i Nemecka. Prítomných žurnalistov prekvapil postoj polície, ktorá čakajúcich novinárov vyhnala z priestoru. „Je to akademická pôda, ani jeden z vás nemá povolenie na vstup,“ zdôraznil dôstojník polície. Okolie budovy, kde majú byť umiestnení azylanti, ohradili páskou, avšak pár minút pred príchodom pásku odstránili a umožnili vstup pred vchod budovy. Počas niekoľkohodinového čakania na príchod dočasných rakúskych azylantov do priestoru nevkročil ani jeden občan z miestnych obyvateľov, príchod migrantov nesprevádzali žiadne výtržnosti.

 

"Z našej strany je všetko zabezpečené, ubytovanie pripravené. V tejto chvíli sa už pripravuje strava. Do platnosti vstupujú bezpečnostné opatrenia, ktoré sme už avizovali. Navyšujeme tiež počty policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove - o desať," uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Podľa neho sa taktiež pracuje na vylepšení kamerového systému v obci.

 

"Opakujeme a zdôrazňujeme, že ide o žiadateľov o rakúsky azyl, ktorí budú na Slovensku dočasne, teda po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Preto nepredpokladáme, že by páchali trestnú činnosť alebo robili výtržnosti, keďže by to zmarilo ich šance na získanie azylu v Rakúsku," dodal Netík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies