Do francúzskeho prístavu dorazili stovky ruských námorníkov

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 13:07 • 2 min
Do francúzskeho prístavu dorazili stovky ruských námorníkov

PARÍŽ/MOSKVA - Stovky ruských námorníkov v pondelok dorazili do francúzskeho prístavu Saint-Nazaire, kde začnú s výcvikom na novej lietadlovej lodi, ktorá je súčasťou kritizovanej dohody medzi Francúzskom a Ruskom.

slovakia

left justify in out

Ruskí vojaci mali doraziť už pred mesiacom, no ich loď sa pokazila, čo spôsobilo časový sklz. Ich výcvik vo Francúzsku bude trvať niekoľko týždňov a uskutoční sa výlučne na palube Vladivostoku, jednej z dvoch lodí, ktoré sú súčasťou miliardovej obchodnej dohody medzi Parížom a Moskvou. Francúzi budú Rusov učiť, ako obsluhovať plavidlo, ktoré je schodné pojať 700 vojakov, 16 helikoptér a desiatky ozbrojených vozidiel. Vladivostok by do Petrohradu mal doraziť v decembri. Druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove príde o rok neskôr. Rusi sa následne rozhodnú, či majú záujem o ďalšie dve plavidlá z francúzskej dielne.

 

Vláda v Paríži v uplynulých týždňoch opakovane potvrdila záujem dodržať dohody s Ruskom o predaji lodí, čo sa vo svetle aktuálnej krízy na Ukrajine a čiernomorskom regióne stretlo s kritikou európskych krajín a USA. Rusi však ešte v marci pohrozili trvaním na plnom odškodnení za prípadné zrušenie dohody. Tú uzavreli ešte v roku 2011, čo znamenalo historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu. Presadil ju ešte vtedajší prezident Nicolas Sarkozy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies