Do Francúzska sa vrátila stovka militantov zo Sýrie a Iraku

NETKY.SK • 13 September 2014, 07:56 • 2 min
Do Francúzska sa vrátila stovka militantov zo Sýrie a Iraku

PARÍŽ - Francúzsko eviduje návrat približne stovky občanov, ktorí sa zapájali do bojov militantných skupín v Sýrii a Iraku.

slovakia

left justify in out

V piatok to pre agentúru Reuters povedal poslanec francúzskeho parlamentu Sébastien Pietrasanta, pričom poukázal na rozsiahle sledovanie a iné opatrenia s cieľom zabrániť útokom. Odhaduje sa, že z Francúzska odišlo bojovať do nepokojného regiónu zhruba tisíc islamistických dobrovoľníkov, čo je najviac spomedzi krajín Západu, ktoré sa obávajú ich aktivít po návrate.

 

"Niektorí z nich sú vo väzení, ďalších nechali súdy sledovať... Máme hmotné dôkazy, že viacerí z tých, ktorí sa vrátili zo Sýrie, by mohli prikročiť k páchaniu útokov," informoval socialista Pietrasanta. Poslanec má na starosti pripravovaný protiteroristický zákon, ktorý má parlament prerokovať v pondelok. Okrem sprísnenia dohľadu nad potenciálnymi džihádistickými dobrovoľníkmi legislatíva predpokladá odoberanie dokladov vracajúcim sa bojovníkom, ktorí tak budú mať obmedzený pohyb. "Keď si predstavíte, že na stráženie jednej osoby je potrebných okolo 20 bezpečnostných agentov, uvedomíte si, akej výzve čelia naše bezpečnostné služby," vysvetlil Pietrasanta. 

 

Spojené štáty v pondelok predložili v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, ktorá by mala členským krajinám nariadiť, aby zabránili verbovaniu nových bojovníkov extrémistických militantných skupín, akou je Islamský štát, spomedzi svojich občanov prostredníctvom prísnych trestov za takúto činnosť. Dokument sa nevzťahuje na konkrétne konflikty, USA ho však predložili v období zvyšovania vplyvu Islamského štátu a ideologicky blízkej skupine an-Nusra v Iraku a Sýrii. Islamský štát momentálne kontroluje veľkú časť oboch krajín, kde vyhlásil vlastný kalifát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies