Do evakuačného centra v Humennom prišlo ďalších 53 migrantov

NETKY.SK • 10 September 2015, 13:09 • 2 min
Do evakuačného centra v Humennom prišlo ďalších 53 migrantov

KOŠICE – V Evakuačnom tranzitnom centre (ETC) v Humennom našlo tento týždeň dočasné útočisko 53 migrantov prevažne z Eritrey a Somálska. Agentúru SITA o tom v mene neziskovej organizácie ETP Slovensko informovala Beáta Hybáčková. Doložila, že na Slovensko prišli v utorok prostredníctvom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Evakuačné tranzitné centrum v Humennom má kapacitu 150 miest a prevádzkuje ho Migračný úrad slovenského ministerstva vnútra. ETP Slovensko ako prvá nezisková organizácia v ňom pôsobí od roku 2009, pričom spolupracuje s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) a Migračným úradom. Od roku 2009 tu istý čas strávilo už vyše 800 utečencov, prevažne šesť mesiacov.

 

Nezisková organizácia ETP poskytuje od roku 2009 utečencom v evakuačnom centre zdravotnú starostlivosť, sociálnu prácu, tlmočnícke služby a denné aktivity, ako je vzdelávanie, šport či kultúra.

 

„Klienti prichádzajú na Slovensko plní strachu a obáv, snažia sa nájsť útočisko pred prenasledovaním, útlakom a násilím, ktoré im znemožnili žiť plnohodnotný život vo vlastnej krajine, pričom neraz ide o vzdelaných ľudí,“ popisuje ich ťažkú situáciu Hybáčková.

 

Ako uviedla Hybáčková, pred presídlením do inej krajiny strávia utečenci v Humennom približne šesť mesiacov. „V Humennom absolvujú lekárske prehliadky a prídu za nimi zástupcovia ich budúcich krajín, ktorí potom pripravia transport,“ povedala Hybáčková.

 

Ako uviedla riaditeľka neziskovej organizácie ETP Slovensko Slávka Mačáková, venuje sa im dvadsaťšesťčlenný tím pracovníkov ETP Slovensko – sociálni pracovníci, pedagógovia, zdravotná sestra, zdravotný brat, lekár pre dospelých i pediater, psychologičky, tlmočníci. Po pár dňoch aklimatizácie na prostredie sa začína vzdelávací a záujmový program, učia sa angličtinu, získavajú poznatky o západnej kultúre a svojej budúcej domovskej krajine. Utečenci tu absolvujú aj rôzne kurzy, majú k dispozícii počítačové pracoviská, posilňovňu, deti herňu s množstvom hračiek, veľký dvor s pieskoviskom a preliezačkami. Samozrejme, od samého začiatku v jedálni stravu a lekársku starostlivosť. Po absolvovaní karantény sa pohybujú aj mimo objektu, individuálne chodia do mesta a organizovane na výlety na zaujímavé miesta Slovenska či na kultúrne podujatia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies