Do eurovolieb sa prihlásilo zatiaľ 23 strán, termín vyprší o polnoci

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 15:31 • 2 min
Do eurovolieb sa prihlásilo zatiaľ 23 strán, termín vyprší o polnoci

BRATISLAVA - Politické strany už majú len pár hodín na podávanie kandidačných listín pre májové eurovoľby. Dosiaľ túto možnosť využilo 23 politických subjektov.

slovakia

left justify in out

TASR to dnes potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.
      

K už podaným kandidátkam by mali pribudnúť ešte ďalšie. Chmelová očakáva, že počet kandidujúcich strán by sa mohol vyšplhať na 30. Strany majú čas na podávanie zoznamov ešte dnes do polnoci. Okrem menného zoznamu kandidátov musia zložiť aj volebnú kauciu 1659 eur. O zaregistrovaní kandidátok rozhodne po ich prekontrolovaní Ústredná volebná komisia, ktorá vznikne pre eurovoľby.
      

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné. V máji pôjde o historicky tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer-SD, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.
     

 Farby Slovenska v súčasnom EP obhajujú 13 poslanci - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obidvaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies