Do Európy sa hrnú rekordné počty Venezuelčanov

NETKY.SK • 16 Apríl 2019, 07:08 • 2 min
Do Európy sa hrnú rekordné počty Venezuelčanov

BRUSEL - Kríza vo Venezuele sa podpísala pod rekordný počet podaných žiadostí o azyl v Európe.

slovakia

left justify in out

Po občanoch zo Sýrie sú Venezuelčania druhou najväčšou skupinou medzi 57.000 ľuďmi, ktorí vo februári požiadali o azyl v EÚ, Švajčiarsku a Nórsku. Dôvodom je politická i hospodárska kríza v ich domovine, ktorá ich núti utekať do iných krajín. Práve Venezuelčania podali viac žiadostí o azyl než Afganci, Iračania a Nigérijčania, teda ďalšie najväčšie skupiny uchádzajúce sa o azyl.

 

img

 

Vo februári požiadalo o azyl 3995 Venezuelčanov, čo je nárast o 51 percent oproti januáru a takmer trojnásobok počtu spred roka. Naproti tomu Sýrčania utekajúci pred osemročnou občianskou vojnou podali menej žiadostí než v januári, dodal Európsky podporný úrad pre azyl (EASO).

 

img

 

Vo Venezuele sa zhoršuje politická, hospodárska i humanitárna situácia. Odkedy vo februári opätovne za prezidenta zvolili Nicolása Madura, prebieha tu boj medzi ním, opozíciou i verejnosťou. Krajinu tiež sužujú výpadky elektrickej energie, nedostatok potravín a zlá dostupnosť k základným potrebám, akými je napríklad zdravotná starostlivosť.

 

img

 

Podobne však na tom sú aj ostatní obyvatelia Latinskej Ameriky. EASO informoval, že o azyl požiadalo vo februári 1937 Kolumbijčanov, pri ktorých ide rovnako o výrazný nárast až 47 percent v porovnaní s januárom a trojnásobne viac ako minulý rok. Záujem o život v Európe má aj 731 Salvádorčanov, 616 Nikaragujčanov a 592 Hondurasanov. Takisto podalo žiadosť 351 občanov Haiti, 323 štátnych príslušníkov Peru, 112 Kubáncov a 73 Guatemalčanov. Títo ľudia majú záujem o azyl predovšetkým v Španielsku, nakoľko tu by nemuseli prekonávať jazykovú bariéru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies