Do europarlametu prišlo rekordných 29 kandidátok

NETKY.SK • 21 Marec 2014, 07:17 • 2 min
Do europarlametu prišlo rekordných 29 kandidátok

BRATISLAVA – Záujem kandidovať v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) majú nominanti 29 politických strán a koalícií. Ako agentúru SITA informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do EP Eva Chmelová, ktorá je zároveň riaditeľkou odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR, ide o rekordný počet kandidačných listín.

slovakia

left justify in out

V predošlých voľbách do europarlamentu v rokoch 2004 a 2009 podalo svoje kandidátky 18 politických subjektov a koalícií. Kandidačné listiny sa podávali v zákonom určenej lehote, do štvrtka 20. marca do polnoci na ministerstve vnútra. Kandiduje všetkých šesť strán, ktorým sa v roku 2012 podarilo dostať do parlamentu, väčšinu kandidátok však podali mimoparlamentné politické subjekty.


Záujem kandidovať do EP majú v abecednom poradí tieto politické subjekty a koalície: Demokratická občianska strana; Európska demokratická strana; Komunistická strana Slovenska; Kresťanská Slovenská národná strana; Kresťanskodemokratické hnutie; Ľudová strana Naše Slovensko; Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - Magyar Kereszténydemokrata Szövetség; Magnificat Slovakia; Most – Híd; Národ a Spravodlivosť - naša strana; NOVA, Konzervatívni demokrati Slovenska, Občianska konzervatívna strana; Nový parlament; Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti; Právo a spravodlivosť; Priama demokracia, Kresťanská ľudová strana; Sloboda a Solidarita; Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana; Slovenská ľudová strana; Slovenská národná strana; Smer - sociálna demokracia; Strana demokratického Slovenska; Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja; Strana moderného Slovenska; Strana občianskej ľavice; Strana TIP; Strana zelených; Úsvit; Vzdor - strana práce a 7 Statočných regionálna strana Slovenska. Z uvedeného zoznamu 29 kandidátok sú dve zostavené koalíciami strán: NOVA, Konzervatívni demokrati Slovenska, Občianska konzervatívna strana a Priama demokracia, Kresťanská ľudová strana. Zoznam je dostupný na: https://www.minv.sk/?ep-klpodane. 


Zoznam kandidátok nemusí byť definitívny, aj pri predošlých voľbách sa znížil. ÚVK totiž kandidátky musí ešte preskúmať a zaregistrovať. Urobí tak najskôr na svojom prvom zasadnutí, ale podľa zákona má na to čas až do termínu 45 dní pred dňom volieb, teda do 9. apríla. Politické subjekty, ktoré ÚVK nezaregistruje, majú tri dni na to, aby sa odvolali na Najvyššom súde SR. Najvyšší súd je povinný rozhodnúť do piatich dní odo dňa podania návrhu a proti jeho rozhodnutiu sa nedá odvolať. Na základe zaregistrovaných kandidátok sa vytlačia hlasovacie lístky. 


Politická strana alebo hnutie registrované na MV SR alebo koalícia strán a hnutí museli svoju kandidačnú listinu doručiť v dvoch rovnopisoch a v elektronickej forme najneskôr 65 dní pred dňom volieb zapisovateľke ÚVK. Okrem toho museli najneskôr do 20. marca uhradiť volebnú kauciu 1 659 eur na osobitný účet, ktorý zriadilo MV SR v Štátnej pokladnici a potvrdenie o tom pripojiť ku kandidátke. 
Politické subjekty, ktoré chcú kandidovať do europarlamentu, zároveň museli najneskôr vo štvrtok 20. marca predložiť Úradu vlády SR svojho nominanta a náhradníka do ÚVK. Prvé zasadnutie ÚVK uskutoční do utorka 25. marca a zvolá ho predseda vlády SR. Členovia ÚVK na ňom zložia slávnostný sľub do rúk premiéra a následne si spomedzi seba vyžrebujú predsedu a podpredsedu. 


Voľby do europarlamentu sa v SR uskutočnia v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Počet poslancov z každého členského štátu EÚ stanovuje Zmluva o pristúpení k EÚ. Z nej vyplýva, že Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. Eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov, a v roku 2004 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. Občania krajín Európskej únie (EÚ) si vyberajú svojich zástupcov do Európskeho parlamentu, ktorí obhajujú ich záujmy pri rozhodovaní na úrovni EÚ, každých päť rokov. Poslanci EP sú volení v priamych všeobecných voľbách od roku 1979, dovtedy boli menovaní národnými parlamentmi. Viac o voľbách do EP možno nájsť aj na oficiálnej webstránke Európske voľby 2014 – https://www.elections2014.eu/sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona