Do europarlamentu chce 333 kandidátov, z tohto 80 žien

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 13:33 • 2 min
Do europarlamentu chce 333 kandidátov, z tohto 80 žien

BRATISLAVA – Poslancom Európskeho parlamentu za Slovensko chce byť 333 kandidátov, z toho 80 žien. Ústredná volebná komisia pre májové eurovoľby dnes po preskúmaní zaregistrovala všetkých 29 podaných kandidačných listín.

slovakia

left justify in out

„Všetky spĺňali zákonom stanovené náležitosti a u všetkých bola aj uhradená kaucia,“ povedala pre médiá zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Ako dodala, strana Právo a spravodlivosť stiahla jedného kandidáta, pretože nespĺňal jednu z požiadaviek, a to dovŕšiť vek 21 rokov do dňa volieb. ÚVK dnes vyžrebovala aj čísla pre jednotlivé politické strany a koalície. Komisia tiež požiadala ministerstvo vnútra, aby do piatku zverejnilo na svojom webe kandidačné

 

ÚVK pre eurovoľby stále nemá podpredsedu. Na pondelkovom slávnostnom zasadnutí v sídle vlády vyžrebovali do tejto funkcie delegátku Ľudovej strany Naše Slovensko Katarínu Šintalovú. Nebola tam ale prítomná, preto sa dnes – na prvom pracovnom stretnutí komisie – mala vyjadriť, či súhlasí s funkciou a zložiť sľub. Ani dnes ale neprišla. „Ani na druhom zasadnutí sa nezúčastnila a nezložila sľub, to znamená, že jej členstvo v ÚVK zaniklo,“ ozrejmila Chmelová. Predseda ÚVK preto na najbližšie zasadnutie prizve náhradníka a znovu budú losovať podpredsedu. 

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku v sobotu 24. mája od 7:00 do 22:00. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Slovensko v EP zastupuje 13 poslancov. Eurovoľby u nás charakterizovala nízka volebná účasť, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov a v roku 2004 16,96 percenta. V oboch prípadoch to bolo najmenej zo všetkých členských krajín EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies