Do EÚ sa majú bez víz dostať občania ďalších ostrovných štátov

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 12:05 • 2 min
Do EÚ sa majú bez víz dostať občania ďalších ostrovných štátov

BRATISLAVA - Obyvatelia 16 ostrovných štátov v Karibskom mori a Tichomorí by mali dostať možnosť cestovať do krajín Európskej únie bez vízovej povinnosti. Naopak vízová povinnosť sa má vzťahovať na nový štát Južný Sudán.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady na zmenu zoznamu tretích krajín, ktorých štátni príslušníci musia mať víza pri prekročení vonkajších hraníc členských krajín EÚ. K návrhu má zaujať stanovisko aj Slovensko.

Rada EÚ prijala nariadenie obsahujúce zoznam tretích krajín, ktorých obyvatelia potrebujú víza - takzvaný "negatívny zoznam" - a zoznam krajín, ktorých obyvatelia môžu do EÚ cestovať bez víz - takzvaný "pozitívny zoznam". Tieto zoznamy sa pravidelne skúmajú a krajiny sa môžu dostať z jedného zoznamu do druhého. Naposledy sa napríklad v roku 2010 do pozitívneho zoznamu dostal Taiwan. 

Podľa posledného návrhu Európskej komisie už nemá opodstatnenie vízová povinnosť pre štátnych príslušníkov ostrovných štátov v Karibskom mori - Dominiky, Grenady, Svätej Lucie, Svätého Vincenta a Grenadín, či Trinidadu a Tobaga. Značný počet členských štátov EÚ navrhol presun týchto krajín do pozitívneho zoznamu. "Nepredstavujú žiadne riziko, pokiaľ ide o nelegálne prisťahovalectvo, verejný poriadok a bezpečnosť členských štátov Únie," píše sa v návrhu. Ide o krajiny s rozvinutou demokraciou, majú dobrý životný štandard a stabilné hospodárstvo. 

Do pozitívneho zoznamu sa má presunúť aj 11 ostrovných štátov v Tichomorí - Kiribati, Marshallove ostrovy, Mikronézia, Nauru, Palau, Samoa, Šalamúnove ostrovy, Tonga, Tuvalu, Východný Timor a Vanuatu. Nedávne štatistiky ukazujú, že žiadna z týchto krajín nie je zdrojom nelegálnej migrácie do EÚ. 

Do negatívneho zoznamu má zase pribudnúť Južný Sudán. Ten 9. júla 2011 vyhlásil oficiálnu nezávislosť od Sudánu, ktorý je v negatívnom zozname.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies