Do dvoch rokov zdigitalizujú 70 malých kín

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 14:02 • 2 min
Do dvoch rokov zdigitalizujú 70 malých kín

BRATISLAVA - Do konca budúceho roka by sa malo zdigitalizovať ešte 70 jednosálových kín. Odhaduje sa, že by to malo stáť 4 125 000 eur a peniaze na to dá štát zo štátneho rozpočtu (1,4 milióna eur),

slovakia

left justify in out

Audiovizuálny fond (970-tisíc eur) a miestne samosprávy (1,755 mil. eur). Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár, v súčasnosti sa digitalizuje z prostriedkov Audiovizuálneho fondu, pričom konkrétna suma ďalšej podpory zo štátneho rozpočtu ešte nie je známa. Digitalizácia spomínaných 70 kín v rokoch 2013 a 2014 vyplýva zo Stratégie digitalizácie kín v Slovenskej republike, ktorú vláda schválila 9. januára. Ak majú jednosálové kiná prežiť, potrebujú podporu. Drahá digitalizácia je totiž pre najmenšie kiná, ktoré sú vo veľkej väčšine v správe miest a obcí, ťažko zvládnuteľná. Podľa riaditeľa Audiovizuálneho fondu Martina Šmatláka iba nevyhnutná výmena filmovej premietacej techniky za digitálnu pre 2D formát je približne 70-tisíc eur bez DPH, bez ďalších možných sprievodných nákladov ako je napríklad zvuk či plátno.

Do konca minulého roka dokončili digitalizáciu 27 jednosálových kín. V januári tohto roka k nim pribudlo ešte jednosálové kino v meste Púchov. "Podľa výsledkov projektu Quo vadis cinema II bolo v Slovenskej republike k 31. októbru 2012 spolu 111 klasických jednosálových kín a 16 letných kín," uviedol ďalej hovorca MK SR. Pritom podľa jeho informácií zo všetkých klasických jednosálových kín bola zdigitalizovaná štvrtina a v dvoch kinách sa digitálna technológia využíva aj na premietanie letného kina. Ako pre SITA doplnil Šmatlák, "vyše 85 percent doteraz digitalizovaných jednosálových kín podporil Audiovizuálny fond". Digitalizácia ďalších jednosálových kín podporená vlani z Audiovizuálneho fondu, by mala byť už čoskoro ukončená. Týka sa to napríklad kina Mladosť v Bratislave, kina Iskra v Kežmarku, kina Metro v Trenčíne, mestského kina v Turčianskych Tepliciach.

Ministerstvo kultúry podporuje digitalizáciu jednosálových kín od roku 2010 v spolupráci s AVF. "Príspevok MK SR do Audiovizuálneho fondu tvorí každoročne najväčší zdroj príjmov fondu. Aj vďaka príspevku môže fond podporovať digitalizáciu kín v SR ako vôbec prvá inštitúcia v doterajšej histórii kinematografie Slovenskej republiky," upozornil Bednár. Počas prvého roka digitalizácie jednosálových kín podporili štyri kiná. O rok neskôr, v roku 2011 vďaka osobitnému 340-tisícovému príspevku ministerstva Audiovizuálnemu fondu dostalo šancu na digitalizáciu 13 jednosálových kín. V roku 2012 bola ešte podporená digitalizácia ďalších 15 jednosálových kín. "Priemerná suma podpory z Audiovizuálneho fondu na jedno kino bola 34-tisíc eur. Za tri roky fond na podporu jednosálových kín na Slovensku poskytol vyše milióna eur (1 087 250 eur)," doplnil Šmatlák.

V súčasnosti Audiovizuálny fond vyhodnocuje žiadosti na digitalizáciu z prvej uzávierky 18. februára. Výsledkom bude podľa Šmatláka podpora ďalšej desiatky kín, tentoraz aj prostredníctvom noviniek vyplývajúcich zo stratégie digitalizácie, ako sú: kombinácia dotácie a pôžičky, podpora finančne menej náročnej technológie, tréningové a vzdelávacie aktivity pre kinárov či častejšie uzávierky na predkladanie žiadostí. Fond by mal v súlade so stratégiou v rokoch 2013 až 2014 vyčleniť vo svojom rozpočte na digitalizáciu 970-tisíc eur a 1,4 milióna eur by malo byť zabezpečené osobitným príspevkom poskytnutým AVF zo štátneho rozpočtu. "Predpokladá sa tak podpora digitalizácie ďalších približne 70 jednosálových kín, ktoré o svojej digitalizácii reálne uvažujú," dodal Šmatlák.

Doteraz boli zdigitalizované jednosálové kiná: Kino Gemini Lux (Bánovce nad Bebravou), Nostalgia (Bratislava), Kino Palárik (Čadca), Kino DK Galanta (Galanta), Kino Fajn (Humenné), Kino Iskra Kežmarok (Kežmarok), kino Nicolaus (Liptovský Mikuláš), Apollo (Lučenec), Kino Zahoran (Malacky), Kino Moskva (Martin), Kino Centrum Michalovce (Michalovce), Kino Považan (Nové Mesto nad Vahom), Kino Mier Nové Zámky (Nové Zámky), Panoramatické Kino Partizánske (Partizánske), Dom kultúry (Pezinok), Fontána (Piešťany), Dom kultúry Púchov (Púchov), Kino Orbis (Rimavská Sobota), Kino Kultúra Ružomberok (Ružomberok), Kino Mier Senec (Senec), Kino Nova Sereď (Sereď), kino Mier (Spišská Nová Ves), Kino X (Stupava), Kino DK Šaľa (Šaľa), Danubius Štúrovo (Štúrovo), Spoločenský dom (Topoľčany), Kino Hviezda (Trnava), Kino Mier (Trstená).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies