Do duálneho vzdelávania sa zapojí 298 nových zamestnávateľov

NETKY.SK • 18 Január 2016, 11:34 • 2 min
Do duálneho vzdelávania sa zapojí 298 nových zamestnávateľov

BRATISLAVA - Do systému duálneho vzdelávania sa v školskom roku 2016/2017 zapojí 298 nových zamestnávateľov, ktorí už prešli výberovým konaním certifikačných komisií. Žiaci budú mať v novom školskom roku na výber celkovo 84 učebných a študijných odborov. Tieto odbory vytvárajú 2 763 učebných miest s možnosťou praktickej výučby v 494 prevádzkach. Na dnešnej tlačovej besede to povedal minister školstva Juraj Draxler.

slovakia

left justify in out

Novinkou pri budovaní systému duálneho vzdelávania na Slovensku je vznik Rady zamestnávateľov pre systém duálneho vzdelávania, ktorej predsedom sa po prvom zhromaždení Rady stal 12. januára Jaroslav Holeček. Jednou z hlavných úloh tejto rady bude koordinovať profesionálne fungovanie zamestnávateľských organizácií pre systém duálneho vzdelávania. Zamestnávatelia sa tak spájajú s cieľom jednotného pôsobenia a zastupovania spoločných záujmov.


Holeček dnes zároveň povedal, že vstup žiaka do duálneho vzdelávania začína výberom povolania, o ktoré má záujem, a vyhľadaním učebného miesta v odbore u konkrétneho zamestnávateľa. "Teraz nás čaká propagačnou a náborovou činnosťou presvedčiť rodičov a žiakov ZŠ o výhode systému duálneho vzdelávania, a tiež o tom, že práve systém duálneho vzdelávania okrem prípravy na povolanie poskytuje stabilné pracovné miesto," povedal Holeček, podľa ktorého niektoré odbory znova otvárajú, lebo už neexistovali. Príkladom sú napríklad odbory nástrojár či obrábač kovov, ktoré niektoré školy vymazali zo svojho portfólia.


Draxler pripomenul, že transformácia odborného školstva už priniesla prvé výsledky, keďže sa v systéme duálneho vzdelávania v tomto školskom roku už odborne pripravuje 444 žiakov u 87 zamestnávateľov.


Po získaní osvedčenia o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania ešte musia zamestnávatelia prerokovať so strednou odbornou školou spôsob a podmienky uskutočňovania praktického vyučovania. Ak sa zamestnávateľ a stredná odborná škola dohodnú, uzatvoria zmluvu o duálnom vzdelávaní. Následne zverejnia na svojich internetových stránkach oznámenie o možnosti absolvovať odborné vzdelávanie a prípravu v príslušnom študijnom alebo učebnom odbore. Nasleduje nábor žiakov zamestnávateľmi, s prijímacími skúškami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona