Do duálneho vzdelávania sa chce zapojiť ďalších 261 firiem

NETKY.SK • 20 Október 2015, 12:13 • 2 min
Do duálneho vzdelávania sa chce zapojiť ďalších 261 firiem

BRATISLAVA - Počet zamestnávateľov v systéme duálneho vzdelávania sa v nasledujúcom školskom roku 2016/2017 zvýši.

slovakia

left justify in out

Stavovské a profesijné organizácie totiž evidujú 439 nových žiadostí o overenie odbornej spôsobilosti pracovísk praktického vyučovania. Žiadosti podalo celkovo 261 zamestnávateľov zo všetkých oblastí hospodárstva. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.


Slovenská obchodná a priemyselná komora, Slovenská živnostenská komora, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Slovenská lesnícka komora, Slovenská banská komora, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a Republiková únia zamestnávateľov v súčasnosti overujú spôsobilosť zamestnávateľov poskytovať praktické vyučovanie v príslušných odboroch v systéme duálneho vzdelávania. "Ukazuje sa, že sme mali pravdu a do duálu sa firmy chcú zapojiť vo veľkom. Nebudú oň mať záujem špekulanti, ale každý investor, ktorý tu chce ostať na dlhší čas a potrebuje dobre pripravených pracovníkov, duál využívať chce - je to v jeho záujme,“ tvrdí minister školstva Juraj Draxler.


Po získaní osvedčenia o spôsobilosti poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania zamestnávateľ prerokuje so strednou odbornou školou spôsob a podmienky uskutočňovania praktického vyučovania. Ak sa zamestnávateľ a stredná odborná škola dohodnú, uzatvoria zmluvu o duálnom vzdelávaní. Následne zverejnia na svojich internetových stránkach oznámenie o možnosti absolvovať odborné vzdelávanie a prípravu v príslušnom študijnom alebo učebnom odbore. Nasleduje nábor žiakov zamestnávateľmi, s prijímacími skúškami. Do konca mája zašlú stredné odborné školy zoznamy prijatých žiakov zamestnávateľom. Najneskôr do 31. augusta musia mať zamestnávatelia uzatvorené učebné zmluvy so žiakmi a ich zákonnými zástupcami.


V systéme duálneho vzdelávania v tomto školskom roku funguje už 89 firiem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona