Do dražby pôjde automobil, v ktorom zavraždili Reinharda Heydricha

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 08:00 • 2 min
Do dražby pôjde automobil, v ktorom zavraždili Reinharda Heydricha

KODAŇ - Automobil, v ktorom bol zavraždený vysoký nacistický predstaviteľ Reinhard Heydrich, pôjde koncom mája do dražby.

slovakia

left justify in out

Súčasný majiteľ vozidla typu Mercedes Benz 320 Cabriolet B z roku 1938 je dánsky zberateľ Lauritz Lauritzen, bývalý zamestnanec predmetnej nemeckej automobilky.

 

Ako dnes informoval webový server denníka The Copenhagen Post, Lauritzen zakúpil toto historické vozidlo v roku 1980 a trvalo mu ďalších 11 rokov, kým sa mu ho podarilo zreštaurovať do plne funkčného stavu. "Autami sa zaoberám od roku 1956 a žiadne nejazdí tak dobre ako tento exemplár," uviedol Lauritzen.

 

Z príslušného modelu sa vyrobilo iba 34 kusov. Historici sa domnievajú, že kabriolet vo vlastníctve dánskeho zberateľa je presne tým vozidlom, v ktorom sa Heydrich, zastupujúci ríšsky protektor, nachádzal, keď naňho v máji 1942 spáchali v Prahe atentát. Celkom objektívne dôkazy na potvrdenie tohto faktu však neexistujú.

 

Veterán bude ponúknutý 25. mája na dražbe spoločnosti BCA Europe, ktorá sa zaoberá klasickými, luxusnými a športovými automobilmi. Očakáva sa, že aukcia pritiahne pozornosť záujemcov z celej Európy. Lauritzenovo vozidlo by sa podľa odborných odhadov mohlo predať v prepočte za 470.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies