Do diskusie o obrane by sa mali zapojiť aj firmy z obranného priemyslu

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 13:49 • 2 min
Do diskusie o obrane by sa mali zapojiť aj firmy z obranného priemyslu

BRATISLAVA – Na diskusiách o prioritách obrany by sa okrem expertov z rezortu obrany, mimovládnych organizácií či vedeckej sféry mali zúčastňovať aj zástupcovia privátneho sektora. V diskusnej relácii TABLET.TV to uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Marian Majer. Podľa jeho slov by sa dialóg medzi súkromným sektorom a vedením rezortu obrany mal formalizovať.

slovakia

left justify in out

"V minulosti panoval akýsi strach zo zapojenia sa takýchto spoločností a z diskusie, pretože je dôležité, aby aj tieto spoločnosti, ktoré v konečnom dôsledku posilňujú ekonomiku štátu, nejakým spôsobom prispeli do debaty o prioritách, o nastavení obrany," uviedol dnes Majer. Ako dodal, v prípade tendrov je však dôležité, aby medzi spoločnosťami prebehla seriózna súťaž. Podobná prax je podľa Majera bežná v okolitých štátoch, ale aj v ďalších štátoch Európy.

 

Na margo toho, že stretnutia medzi zástupcami rezortu obrany a firmami z prostredia obranného priemyslu môžu predstavovať konflikt záujmov uviedol, že je dôležité, aby takéto stretnutia boli otvorené a transparentné. "Podľa môjho názoru je dobré, aby predstavitelia aj ministerstiev vedeli, čo je na trhu, aká je ponuka, aké sú možnosti a toto je možné len cez stretnutia s týmito predstaviteľmi. Samozrejme platí to, že tie stretnutia musia byť otvorené, férové," dodal Majer.

 

Jedno zo stretnutí medzi zástupcami obrannej komunity a súkromného sektora sa uskutočnilo už pred dvoma týždňami v Beladiciach v rámci podujatia "Spoločne o bezpečnosti a obrane", ktoré organizoval SSPI. Na podujatie zavítali zástupcovia obrannej a bezpečnostnej komunity, či minister obrany Peter Gajdoš.

 

"Na konferencii bolo niekoľko zástupcov združenia bezpečnostného a obranného priemyslu, ktoré združuje spoločnosti, ktoré pôsobia na Slovensku v tejto sfére," dodal Majer s tým, že spolupráca rôznych skupín, ktoré ťahajú za jeden povraz, je nevyhnutná. "Hlavne v týchto ťažkých časoch," zdôraznil.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies