Opozícia neuspela s návrhmi na zmeny v Zákonníku práce

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 17:51 • 2 min
Opozícia neuspela s návrhmi na zmeny v Zákonníku práce

BRATISLAVA – Zrovnoprávnenie príplatku za prácu v nedeľu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok na úroveň 25 %, zrušenie minimálnych mzdových nárokov, povinné preškoľovanie vodičov, či úprava výpočtu dovolenky. Takéto zmeny v Zákonníku práce navrhovali opoziční poslanci. Parlament ich však dnes odmietol.

slovakia

left justify in out

Poslanci navrhovali zrušiť zodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za rozdiel zaplatenej mzdy dočasnému zamestnancovi jeho zamestnávateľom alebo agentúrou dočasného zamestnávania, ktorá nebola vyplatená v takom rozsahu, ako by bola bývala vyplatená porovnateľnému zamestnancovi užívateľského zamestnávateľa za rovnakú prácu.

 

Opoziční zákonodarcovia chceli zrušiť aj minimálne mzdové nároky. Na Slovensku ich existuje šesť. "Cieľom predloženého návrhu zákona je zrušenie sadzby minimálnych mzdových nárokov, nakoľko inštitút minimálnej mzdy zabezpečuje dostatočnú právnu ochranu zamestnancov. Uvedená právna úprava ustanovujúca stupne minimálnej mzdy sa javí byť nadbytočná z dôvodu, že jednotlivé sadzby minimálnych mzdových nárokov pre príslušné stupne najmä s dôrazom na výšku jednotlivých koeficientov popierajú zásadu zmluvnej slobody, ktorú determinuje trh práce," odôvodnili poslanci.

 

Upraviť sa mal aj výpočet dovolenky pre zamestnanca. "Výpočet dovolenky je náročný," skonštatoval opozičný poslanec Jozef Mihál s tým, že sa počíta na základe približne 15 paragrafov. Preto to poslanci chceli upraviť, a to podľa toho, či zamestnanec pracoval počas celého roka. V prípade, že by zamestnanec neodpracoval celý rok, dovolenka sa mala alikvotne krátiť.

Ďalej chceli opoziční zákonodarcovia znížiť maximálnu náhradu mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z 36 mesiacov na 6 mesiacov. Zrušiť sa malo aj povinné preškoľovanie vodičov.

 

Upraviť Zákonník práce navrhovala opozícia aj v oblasti poskytovania gastrolístkov. Zamestnanci si podľa návrhu poslancov mali vybrať, či chcú od zamestnávateľa k výplate stravné lístky, alebo finančný príspevok na stravovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies