Do daňových rajov za desať rokov odišlo 4701 slovenských spoločností

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 12:06 • 2 min
Do daňových rajov za desať rokov odišlo 4701 slovenských spoločností

BRATISLAVA - V minulom roku počet slovenských spoločností, ktoré sídlia v daňových rajoch, v porovnaní s rokom 2005 vzrástol o 211 %. Spolu tak do krajín, kde sa firmám oplatí sídliť pre priaznivé daňové prostredie, odišlo za desať rokov až 4701 spoločností. Vyplýva to z prieskumu poradenskej a dátovej spoločnosti Bisnode.

slovakia

left justify in out

Registrovaných právnických subjektov je na Slovensku 231.000. "Na porovnanie, v susednej Českej republike je dnes registrovaných takmer 431.000 právnických subjektov a z toho takmer 13,5 tisíc firiem s adresou v daňovom raji," vyčíslil konzultant zo spoločnosti Bisnode Milan Seliak.

 

Zároveň uviedol, že na Slovensku najväčší 19-% nárast odchodu firiem do daňových rajov nastal medzi rokmi 2006 a 2007 počas prvej vlády Roberta Fica. "Podnikatelia reagujú na zmeny veľmi citlivo. V tom čase totiž vláda avizovala zmeny v biznis prostredí a netajila sa svojimi cieľmi výrazne zvýšiť kontrolu firiem a rovnako aj výber daní," konštatuje Seliak. Na druhej strane však podľa jeho slov, najväčší medziročný odliv v samotnom počte spoločností prišiel neskôr, a to v roku 2012, keď predčasne padla vláda Ivety Radičovej. Vtedy odišlo do daňových rajov o 566 firiem viac ako rok predtým.

 

Do top trojice destinácií pre slovenské firmy patria Holandsko, Spojené štáty americké a Cyprus. Do týchto krajín sa pred daňovými povinnosťami od roku 2005 do roku 2015 ukrylo až 3121 spoločností, čo je podľa spoločnosti Bisnode 66 % z celkového počtu firiem. V prospech Holandska hovoria dva veľké plusy. Keďže ide o členský štát Európskej únie, firmy sa tak vyhnú plateniu zrážkovej dani. Rovnako túto krajinu využívajú najmä holdingové zoskupenia, nakoľko nemusia platiť daň z dividend. "Spojené štáty sa vyznačujú vysokou mierou anonymity vlastníctva. Príkladom je napríklad štát Delaware či Florida. USA sú však zaujímavé aj nižšími daňami, rovnako sú firmy sídliace za Atlantikom pre svojich partnerov dôveryhodnejšie," vysvetľuje Seliak.

 

Vlani využívali firmy najviac Cyprus. Odišlo tam celkovo 917 slovenských spoločností, čo bolo o 167 viac ako rok predtým. Podľa Bisnode tak firmám v optimalizovaní daní na ostrove nezabránili ani ekonomické problémy, hrozba bankrotu či nalomený bankový sektor, ktorý bol ešte pred tromi rokmi donútený uvaliť reštrikcie na prevody peňazí v rámci krajiny. "Napriek ekonomickej nestabilite je Cyprus stále členom únie, nepodlieha tak dvojitému zdaneniu," zdôvodňuje Seliak.

 

Do hľadáčika slovenských firiem sa čoraz viac dostávajú aj Seychely. Za vlaňajšok tam medziročne odišlo o 19 % viac firiem. Krajina totiž ponúka absolútnu anonymitu vlastníctva a nulovú daň pre firmy. "Firmy tam platia len 100 dolárov," spresňuje Seliak.

 

Bisnode pritom očakáva, že odchod firiem do daňových rajov bude pokračovať aj naďalej. "Pokiaľ bude rásť daňové zaťaženie, tak firmy budú odchádzať do destinácií s nízkym zdanením. Ak sa bude často meniť legislatíva, tak dajú prednosť krajinám, ktoré budú ochraňovať vlastníctvo firiem," dodal Seliak.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies