Do cvičenia Slovak Shield sa zapojí okolo 4000 vojakov a 600 kusov techniky

NETKY.SK • 8 September 2015, 15:26 • 2 min
Do cvičenia Slovak Shield sa zapojí okolo 4000 vojakov a 600 kusov techniky

BRATISLAVA - Historicky najrozsiahlejšie medzinárodné cvičenie v novodobej histórii Ozbrojených síl (OS) SR s názvom Slovak Shield vstupuje do svojej záverečnej fázy. Zúčastní sa na ňom takmer 4000 vojakov a v akcii bude viac ako 600 kusov vojenskej techniky vrátane tankov a bojových vozidiel pechoty.

slovakia

left justify in out

Cvičenie sa začalo prvou fázou ešte v apríli tohto roku. "Neoddeliteľnou súčasťou cvičení budú aj presuny a prepravy techniky rôznymi spôsobmi, zaujímanie určených priestorov, ich rekognoskácia a veliteľské cvičenia na mapách na zadané témy," uviedol 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Pavel Macko. Príslušníci Ozbrojených síl SR si v najbližších týždňoch precvičia úlohy, ktoré sa týkajú asistenčných činností, až po obranu Slovenskej republiky s podporou spojencov. Cvičenie bude prebiehať vo viacerých blokoch.

 

Hlavnou časťou bude medzinárodné taktické cvičenie v Lešti, na ktorom sa priamo zúčastní približne 1600 vojakov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Spojených štátov amerických. Spoločne budú cvičiť pôsobenie v mnohonárodnom účelovom zoskupení. Okrem toho si vojaci rovnako ako v predchádzajúcich fázach precvičia asistenciu orgánom štátnej správy, posilňovanie obranyschopnosti štátu, ako aj ochranu a obranu objektov osobitnej dôležitosti a kľúčovej infraštruktúry.

 

Jednou z precvičovaných úloh bude aj podpora hostiteľskej krajiny počas presunu americkej kolesovej techniky na cvičenie Brave Warrior v Maďarsku. Ministerstvo avizuje, že o jednotlivých aktivitách a prípadných dopravných obmedzeniach v tejto súvislosti bude verejnosť včas informovaná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies