Do čínskej divízie Home Creditu vstupuje nový investor z Hongkongu

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 12:05 • 2 min
Do čínskej divízie Home Creditu vstupuje nový investor z Hongkongu

PRAHA - Skupine PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera a jeho obchodného partnera Jiřího Šmejca sa podarilo dohodnúť na dôležitej investícii v Číne. Desať rokov po príchode ich úverovej spoločnosti Home Credit na tamojší trh do nej vstupuje investor z Hongkongu. Jedným z cieľov dlhodobého partnerstva je uvedenie akcií firmy na burzu.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia investičných skupín PAG Capital Asia a Šmejc sa dnes na slávnostnej večeri na Pražskom hrade za prítomnosti prezidenta Miloša Zemana chystajú podpísať dohodu, podľa ktorej čínsky fond investuje do spoločnosti v prepočte 7,4 miliardy českých korún (263,63 milióna eur). A v priebehu troch až piatich rokov sa môže stať menšinovým akcionárom čínskeho Home Creditu. Informáciu HN potvrdila samotná úverová spoločnosť.

 

Jedným z dôvodov, prečo pustiť investora do Home Creditu, je potreba financovať masívny rast v Číne. Úverová spoločnosť tu uzatvára zhruba 75.000 zmlúv denne.

 

Táto ázijská krajina je najrýchlejším rastúcim trhom Home Creditu vo svete. A objem poskytnutých úverov je tu dokonca väčší ako vo všetkých sesterských spoločnostiach dohromady. Dve tretiny všetkých úverov, ktoré poskytla skupina v máji, uzavrela práve v Číne. Jej obyvatelia si požičiavajú najmä na smartfóny a motorky.

 

Ďalším dôvodom je stabilizácia spoločnosti na čínskom trhu.

 

"O vstupe partnera do firmy uvažujeme už dva roky. Teraz robíme prvý krok. Potrebujeme, aby nám pomohol ešte lepšie sa integrovať do miestneho prostredia, čo nám otvorí lepšie možnosti spolupráce napríklad s telekomunikačnými operátormi či bankami," povedal Šmejc HN.

 

Dlhodobým cieľom partnerstva je upísať akcie čínskeho Home Creditu na burze. Aj preto si už podľa informácie HN skupina PPF hľadá v Londýne špičkových investičných bankárov. O vstupe Home Creditu v nejakej podobe na burzu uvažujú akcionári spoločnosti už desať rokov.

 

Pre PAG, ktorý vo svete spravuje majetok vo výške 18 miliárd USD (15,70 miliardy eur), je spolupráca s Kellnerom významnou investíciou. Sľubuje si od nej upevnenie pozície na čínskom trhu.

 

Ázijská investičná spoločnosť je vo svete pomerne známa. Za viac ako 15 rokov sa stala jednou z najväčších investičných spoločností v Ázii. PAG investuje aj v Severnej Amerike, hlavne do tamojších dôchodkových fondov.

 

K dohode prispela aj dlhodobá snaha českého prezidenta Zemana zblížiť Česko s Čínou.

 

(1 EUR = 26,090 CZK; 1 EUR = 1,1462 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies