Do Chorvátska prišlo od štvrtka viac ako 13-tisíc nových utečencov

NETKY.SK • 25 September 2015, 13:03 • 2 min
Do Chorvátska prišlo od štvrtka viac ako 13-tisíc nových utečencov

ZÁHREB - Viac ako 13.000 nových utečencov dorazilo od štvrtka do Chorvátska. Len v noci nadnes ich bolo 5000, informoval podľa tamojších médií chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič.

slovakia

left justify in out

Od 16. septembra, keď sa kvôli uzavretiu maďarsko-srbských hraníc stalo Chorvátsko novou tranzitnou krajinou, sa na jeho územie dostalo 63.800 utečencov.

 

Pred tranzitným táborom v chorvátskej obci Opatovac ležiacej neďaleko srbských hraníc sa dnes ráno vytvorili dlhé rady migrantov, ktorých neustále odvážajú k hraniciam s Maďarskom, aby sa vytvorilo miesto pre nových utečencov. Podľa chorvátskych médií by dnes mohlo prísť zo Srbska až 10.000 utečencov, čo by bol nový denný rekord.

 

Zatiaľ žiadny posun nenastal ani v spore medzi Záhrebom a Belehradom vyvolanom migračnou krízou. Chorvátsko, nahnevané postojom Srbska, ktoré nebráni prílevu utečencov na jeho územie, zaviedlo blokádu pre srbské nákladné autá a cez hranice púšťa len kamióny s tovarom podliehajúcim rýchlej skaze a srbských civilistov. Naďalej platí aj srbská blokáda chorvátskych nákladných áut a tovarov.

 

O vyriešenie patovej situácie sa pokúsi eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn, ktorý dnes pricestoval spolu so srbským premiérom Aleksandarom Vučičom do hraničného pásma.

 

Situácia v Slovinsku je podľa agentúry APA naproti tomu už niekoľko dní pokojná. Príliv utečencov z Chorvátska ustal a prijímacie centrá a ubytovacie priestory sú prázdne.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies