Do Česka vstúpil potravinársky obor Associated British Foods

NETKY.SK • 26 Október 2015, 12:13 • 2 min
Do Česka vstúpil potravinársky obor Associated British Foods

PRAHA - Jeden z najväčších konglomerátov sveta, britský holding Associated British Foods (ABF), začína výrobu v Českej republike. Server E15.cz informuje, že jeho poľnohospodárska divízia AB Agri ovládla západočeského producenta kŕmnych zmesí Bodit Tachov.

slovakia

left justify in out

ABF má po svete desiatky výrobných prevádzok, a to vrátane cukrovarov a pekární. Patrí mu aj odevná sieť Primark.

 

Októbrovú akvizíciu potvrdil serveru hovorca britského koncernu Chris Barrie. Podľa neho má Bodit dobrú povesť vo vývoji produktov pre výživu mláďat hospodárskych zvierat. Obe firmy sa už dlho poznajú - AB Agri už roky zabezpečovala pre Bodit globálnu distribúciu.

 

Bodit založil tachovský podnikateľ Josef Rous vo februári 1996. O dva roky neskôr začal vyrábať zmes pre teliatka vo vlastnej továrni a zároveň predal tretinový podiel francúzskej krmovinárskej spoločnosti Techna. Neskôr firma Bodit ako jediná v Europe zvládla granuláciu mliečnej kŕmnej zmesi a pred troma rokmi predala práve AB Agri.

 

Západočeskú firmu teraz formálne kúpila dcéra AB Agri - AB Neo. Česká republika sa ovládnutím Boditu stala iba druhou postkomunistickou krajinou v Európe, v ktorej má ABF výrobnú kapacitu. Prvou je Poľsko. Jeho továreň AB Foods Polska dodáva na európsky trh výrobky značiek orientálnych jedál Blue Dragon a Patak's či istého sortimentu čajov.

 

Bodit je s 24 zamestnancami a vlaňajšími tržbami 97 miliónov Kč (3,52 milióna eur) v porovnaní s ABF skutočným trpaslíkom. Holding v uplynulom hospodárskom roku dosiahol výnosy 12,9 miliardy GBP (17,93 miliardy eur). ABF je druhým najväčším svetovým výrobcom cukru a pekárenského droždia. V 47 krajinách zamestnáva vyše 118.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies