Do Česka mieria lieky z Číny: Odtiaľ majú preniknúť do zvyšku Európy!

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 06:34 • 2 min
Do Česka mieria lieky z Číny: Odtiaľ majú preniknúť do zvyšku Európy!

PRAHA - Do českých lekární sa chystajú preniknúť čínski výrobcovia liekov. Cez Česko sa potom môžu dostať aj na celý európsky trh, o čo sa snažia už niekoľko rokov. České úrady pritom nebudú čínskym producentom klásť žiadne prekážky.

slovakia

left justify in out

"Sme pripravení sa k nim chovať štandardne," povedal český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. Informoval o tom server iHNED.cz.
      

Desaťmiliónový český trh síce pre Číňanov príliš zaujímavý nie je, no úspešnou registráciou liekov v jednej členskej krajine Európskej únie získa výrobca možnosť dovážať ich do všetkých 28 štátov EÚ.
      

"Česko by teoreticky mohlo byť odrazovým mostíkom," pripustil Emil Zörner, šéf Českej asociácie farmaceutických firiem, ktorá združuje dve desiatky výrobcov vrátane najväčšej Zentivy. V Česku by Číňania chceli predávať najmä generické lieky, teda také, ktorých účinné látky už nie sú chránené patentmi.
      

Číňanom momentálne nahráva aj to, že vláda Bohuslava Sobotku intenzívne pracuje na zlepšovaní vzťahov a hlavne biznisu s Čínou, kam v posledných mesiacoch zamierilo niekoľko ministrov vrátane Němečka. Opačným smerom v najbližších dňoch vyrazí delegácia čínskych farmaceutických firiem. "Bude ich viac než 10," povedal Jaroslav Tvrdík, ktorý stojí na čele dozornej rady Zmiešanej česko-čínskej komory vzájomnej spolupráce. O ktorých výrobcov pôjde, Tvrdík zatiaľ hovoriť nechce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona