Do Česka dorazili trópy, na mnohých miestach padali teplotné rekordy!

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 18:47 • 2 min
Do Česka dorazili trópy, na mnohých miestach padali teplotné rekordy!

PRAHA - Česko dnes zažilo najteplejší deň roka. Teploty sa vyšplhali k 30 stupňom Celzia a na 18 meteorologických staniciach, ktoré merajú dlhšie než 30 rokov, padali teplotné rekordy.

slovakia

left justify in out

Horúce počasie očakávajú meteorológovia aj v piatok, večer ich však preruší studený front. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz, ktorý spomenul, že do Plzne dokonca dorazili "trópy".
     

Najvyššie teploty boli dnes predovšetkým na západe územia ČR, kde padla aj séria teplotných rekordov. Jeden však zaznamenali i v Ostrave-Porube.
     

Vôbec najvyššie teploty namerali odborníci na plzenskej stanici Bolevec.
     

"Bolo nameraných 30,4 stupňa Celzia. V Plzni tak bolo tropické počasie, čo znamená, že teplota vzduchu prekročila 30 stupňov," uviedol pre iDNES.cz meteorológ ČHMÚ František Šopko.
     

Padol tam aj teplotný rekord - dnes nameraná teplota je najvyššia, aká bola v tento kalendárny deň nameraná za celú existenciu stanice, teda za 45 rokov.
     

Rekordné teploty boli zaznamenané aj v Domažliciach (v Plzenskom kraji na juhozápade Čiech), kde teplomer ukázal 29,9 stupňa Celzia, čo je najviac za 53-ročnú existenciu domažlickej meteorologickej stanice.
     

Horúčavy budú vládnuť aj v piatok, avšak horúčavy postupne preruší studený front a popoludní môžu západ Čiech zasiahnuť silné búrky. Postupne sa budú presúvať a večer sa dajú očakávať vo východnej polovici Čiech - v noci na sobotu prejdú nad Českomoravskú vrchovinu a západnú Moravu, upozornil web iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona