Do centra Bratislavy umiestnili na protest 40-metrovú maketu ropovodu

NETKY.SK • 10 September 2013, 07:12 • 2 min
Do centra Bratislavy umiestnili na protest 40-metrovú maketu ropovodu

BRATISLAVA – Na Hviezdoslavovom námestí v centre hlavného mesta stojí asi 40-metrová maketa ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline. Má priemer do 400 mm a svojou dĺžkou zaberá značnú časť námestia.

slovakia

left justify in out

Pred divadlo ju umiestnili aktivisti zo združenia Nie ropovodu. Aj takto chcú poukázať na nezmyselnosť celého projektu a Bratislavčanom ukázať, čo "môžu mať teoreticky pod svojimi domami". Maketu nainštalovali na námestie dnes popoludní. "Odvtedy som sa stretol s niekoľkými aj zahraničnými turistami a keď som im povedal, že sa plánuje výstavba stredom Bratislavy v blízkosti Dunaja a chránených oblastí, tak sa na mňa pozerali – Prosím? Vy chcete na Slovensku ťahať cez hlavné mesto ropovod? U nás by sa to stať nemohlo," priblížil pre TASR predseda správnej rady Nie ropovodu Miroslav Dragun s tým, že okoloidúci ľudia zväčša vyjadrujú aktivistom podporu. Bratislavčania podľa neho síce vedia, že sa takýto projekty chystá, ale "je lepšie vidieť, ako stokrát počuť." "Je dôležité, aby obyvatelia získali viac informácií, potom môžu vyvinúť väčší tlak," podotkol.

Mnohí ľudia sa dnes popoludní pri makete zastavili. Niektorí kládli aktivistom otázky, iní podpísali výzvu adresovanú ministrovi hospodárstva a vláde na zmenu trasovania ropovodu. Svoj podpis pridala napríklad aj starostka Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). "Som proti. Bojím sa totiž rizika kontaminácie spodných vôd," povedal jeden z mladíkov, ktorý sa pri ropovode zastavil. O tom, že sa takýto projekt v meste chystá, vedeli takmer všetci. "Čítame noviny, máme tu Žitný ostrov, samozrejme, že ropovod nechceme. Je ale ťažké nám obyčajným ľuďom povedať, či nám niečo pre ropovod hrozí. My sme ale asi na 90 % presvedčení, že áno," dodala staršia pani, ktorá celú akciu sledovala z neďalekého stánku.

Nie všetci však boli striktne proti. "To závisí od stavebných prác, od toho, čo ďalšie by to obnášalo," reagoval mladý Bratislavčan na otázku, aký postoj k ropovodu cez mesto zastáva. O projekte dosiaľ len počul a k téme si zatiaľ veľa nezisťoval. "Neviem si preto ešte vytvoriť názor. Ale potenciálne nešťastie dnes číha na každom kroku," doplnil. Maketa by mala na námestí ostať do piatka 13. septembra.

Ľudia dnes tiež mohli svoj podpis pridať na plachtu, ktorá maketu sčasti zakrývala. Aj tú chcú aktivisti spolu s výzvou priniesť na tohtomesačné rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva a následne odovzdať ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému (nominant Smeru-SD). Vo výzve aktivisti ministra žiadajú, aby urobil všetko pre zastavenie trasovania ropovodu cez mesto a umožnil na túto tému diskusiu.

Vedenie ropovodu Bratislava - Schwechat Pipeline cez takzvaný Mestský koridor odmietli v júni bratislavskí poslanci. V uznesení, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo, vyzvali vládu, aby upustila od tohto zámeru a zvážila trasovanie cez tzv. Karpatský koridor. Zakomponovať ropovod do svojho územného plánu odmieta aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Proti jeho výstavbe vznikli tiež viaceré petície.

Alternatívy trasovania ropovodu prerokoval vládny kabinet ešte v januári. Rezort hospodárstva v predloženej analýze odporúča dve trasy, ktoré vedú cez Einsteinovu a Dolnozemskú ulicu. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť do konca roka. Celkové náklady na realizáciu projektu sa podľa rezortu hospodárstva v závislosti od definitívne vybranej trasy v rámci Mestského koridoru pohybujú od 110 do 150 miliónov eur. Doteraz bola investovaná suma 12,5 milióna eur, z čoho podiel štátu tvorí 76 %. Išlo o prostriedky na štúdie realizovateľnosti, technické, geologické a ekonomické projekty, zabezpečenie výkupu pozemkov či práv prechodov na území Rakúskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies