Do centier slovenských miest možno zakážu vjazd dieslovým autám

NETKY.SK • 6 September 2017, 09:20 • 2 min
Do centier slovenských miest možno zakážu vjazd dieslovým autám

Viaceré slovenské mestá uvažujú o zákaze, ktorý by autám s naftovým motorom neumožňoval vstup do centier.

slovakia

left justify in out

Hlavnou príčinou znečistenia ovzdušia v Európe už dávno nie sú továrne, ale doprava. Áut neustále pribúda a každé väčšie mesto dennodenne bojuje s veľkými dopravnými kolapsami a to najmä v centrách. Takáto doprava produkuje veľké množstvo skleníkových plynov a prachových častíc, ktoré môžu mať vážny dopad na zdravie človeka, najmä ak je im vystavený pravidelne tak, ako obyvatelia týchto najvyťaženejších oblastí mesta.

 

Viaceré iniciatívy, ako zastaviť vplyv znečisteného ovzdušia na obyvateľstvo v mestách sa už objavili v Paríži, Madride, Aténach, ale aj Mexiko City. Tieto mestá sa zaviazali, že od roku 2025 zakážu do svojich centier vstup vozidlám s dieselovými motormi. Berlín, Mníchov a Hamburg zasa obmedzil vstup vozidlám produkujúcim vysoké množstvo emisií.

 

Slovenské mestá ako Žilina, Bratislava, Prešov a Trenčín, ktoré zápasia s veľkým množstvom automobilov, tiež uvažujú o zavedení podobných opatrení v záujme ochrany vzduchu a obyvateľstva.  Žilina by mala byť spomedzi nich prvá. Má v úmysle zaviesť nariadenia zakazujúce vjazd do dvoch zón historického centra všetkým vozidlám s rokom výroby pod 2000.  Staršie naftové motory  totiž vypúšťajú oveľa väčšie množstvo škodlivých látok. Túto hranicu budú následne každé štyri roky posúvať o jeden level.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona