Do Bruselu ideme o eurovale rokovať, nebudeme zatiaľ nič podpisovať

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 11:51 • 2 min
Do Bruselu ideme o eurovale rokovať, nebudeme zatiaľ nič podpisovať

Do Bruselu ideme o eurovale rokovať, nebudeme zatiaľ nič podpisovať

slovakia

left justify in out

img

Nový minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) ide spolu s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) v pondelok na rokovania do Bruselu o novom ochrannom vale EÚ s tým, že rámcovú zmluvu o jeho vytvorení zatiaľ nepodpíšu. Po dnešnom prvom rokovaní vlády to potvrdil šéf rezortu financií.
      "Keď raz niečo podpíšete, už nevyrokujete nič. Preto my ideme do Bruselu aj s pani premiérkou s tým, že nie sme pripravení nič podpísať," zdôraznil. Až na základe týchto rokovaní sa podľa neho uvidí, aký je priestor na prípadné zmeny v nastavení európskeho garančného mechanizmu. Vláda následne rozhodne tak rýchlo, ako sa bude dať, prisľúbil Mikloš.
      Jeho stanovisko je podľa neho rovnaké ako pred voľbami - s pôžičkou vysoko zadlženému Grécku nesúhlasí a o eurovale treba ešte rokovať. "Ani táto iniciatíva sa nám nepáči a sme pripravení rokovať o tom, čo sa dá ešte zmeniť," priblížil. Podiel Slovenska je totiž podľa neho v porovnaní s inými krajinami neadekvátne vysoký, a to či už pri porovnaní ekonomickej výkonnosti, životnej úrovne alebo veľkosti bankového sektora.
      Zo strany predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD) nebola podľa neho využitá príležitosť na to, aby vyrokovala pre Slovensko lepšie podmienky. Zároveň však pripustil, že politický záväzok ku gréckej pôžičke aj k obrannému valu už bol daný.
      Mikloš prisľúbil, že vláda nebude svoje rozhodovanie naťahovať a odkladať definitívne stanovisko, na ktoré čaká celá Európa. "Rozhodneme čo najskôr, ale zároveň tie možnosti, či podpíšeme alebo nie, sú otvorené. Nerád by som dával cez médiá akékoľvek vyhlásenia, pretože to zhoršuje vyjednávaciu pozíciu pri rokovaniach," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona