Do Británie sa vrátili prví britskí dovolenkári z Egypta

NETKY.SK • 7 November 2015, 07:18 • 2 min
Do Británie sa vrátili prví britskí dovolenkári z Egypta

LONDÝN - Do Británie sa v noci nadnes lietadlami vrátili prví z tisícov britských turistov, ktorí uviazli v Egypte po havárii ruského civilného lietadla s 224 ľuďmi na palube, informovala britská spravodajská spoločnosť BBC. Evakuácia britských občanov by mala pokračovať aj dnes.

slovakia

left justify in out

Pôvodne mali v piatok z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch vypraviť 29 letov, ale uskutočnilo sa len osem z nich. Zvyšným totiž egyptské úrady odobrali povolenie na let. Podľa britského ministerstva dopravy sa v noci nadnes do Británie vrátilo 1417 dovolenkárov.

 

Okrem reštrikcie v podobe pozastavenia platnosti povolenia pre časť britských lietadiel egyptské úrady britským turistom povolili cestovať len s príručnou batožinou. Veľkú batožinu prepravia do Británie osve.

 

Odhaduje sa, že v egyptských letoviskách na pobreží Červeného mora môže byť teraz asi 20.000 Britov.

 

Britská vláda v stredu pozastavila všetky lety britských lietadiel zo Šarm aš-Šajchu. Toto opatrenie zdôvodnila obavami o bezpečnosť cestujúcich po leteckom nešťastí, ktoré sa odohralo minulú sobotu, keď lietadlo ruskej spoločnosti Kogalymavia havarovalo necelých 30 minút po štarte zo Šarm aš-Šajchu. Zahynulo pri tom všetkých 224 ľudí na palube.

 

Londýn i Washington považujú za možné, že príčinou havárie ruského lietadla na Sinajskom polostrove mohla byť bomba. Na palubu lietadla ju údajne mohla prepašovať miestna odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Egypt tieto dohady odmieta a podobne aj Rusko, ktoré opakovane vyzýva počkať so závermi na výsledky vyšetrovania.

 

K zodpovednosti za haváriu lietadla sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, ktorej pozície v Sýrii sú jedným z terčov náletov ruských lietadiel, podporujúcich takto ofenzívu sýrskej vládnej armády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies