Do Bratislavy zavíta muzikál Sibyla

NETKY.SK • 3 December 2016, 17:57 • 2 min
Do Bratislavy zavíta muzikál Sibyla

BRATISLAVA - V bratislavskej Inchebe sa 15. februára uskutoční exkluzívna slovenská premiéra českého muzikálu Sibyla - Královna ze Sáby autora libreta a hudby Mira Procházku a režiséra Radka Balaša. V hlavných úlohách sa v hlavnom meste Slovenska predstavia Daniel Hůlka a Eva Burešová.

slovakia

left justify in out

V Česku mohli diváčky a diváci predstavenie od marca vidieť zhruba štyridsať ráz. Reakcie na muzikál boli pritom podľa slov jeho tvorcov výborné. „V Čechách to ľudia úžasne prijali. Keď si to človek tak vezme, nie je to téma chronicky známa, ľudia sa s ňou zatiaľ len zoznamujú - i keď spor, keď sa dve matky naťahujú o dieťa, je im známy, ale až tak veľmi diváci tento príbeh nepoznajú a nie je ani taký jasný, keďže to bolo už veľmi dávno. Ľudia prichádzajú na naše predstavenia do Prahy aj zo Slovenska alebo z Moravy. Prednedávnom som sa, napríklad, stretol s ľuďmi, ktorí prišli zo Slovenska len na otočku, tak si myslím, že ponuka zahrať toto predstavenie i v Bratislave, prišla práve vhod. Ja len stále dúfam, že časom príde aj možnosť predviesť to vo viacerých slovenských divadlách. Pre mňa je totiž tá divadelná atmosféra veľmi nádherná, ľudia si to vedia úplne inak vychutnať,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Miro Procházka, ktorý sa projektu venuje vraj už vyše desať rokov.


„Nikdy som to neriešil nejako prvoplánovo. Keď som pred desiatimi rokmi začal koketovať s touto témou, postupne mi prichádzali zhora nejaké texty - niekto ma tam má asi rád,“ zasmial sa. „Nemusel som ani jednotlivé skladby dlho vymýšľať, akoby som to dostal do vienka a následne sa mi celý ten krásny príbeh začal skladať. Skúmal som aj históriu - je to predsa len príbeh dvoch veľkých panovníkov z 10. storočia pred Kristom, strašne dávny príbeh a strašne krásny... Okrem samotného príbehu sme do predstavenia zakomponovali množstvo vízií, ktoré siahajú až niekam do súčasnosti alebo možno ešte ďalej. To je ten základný koncept. Preto je niekedy také ťažké nájsť divadlo, v ktorom by sa to dalo uskutočniť, je to celkom ťažká cesta, keďže ide o naozaj veľký projekt, v ktorom hrá 36 ľudí - máme spolu asi 380 kostýmov... Preto som sa spojil aj s Čechmi a urobil som to ako česko-slovenský muzikál, inak by som celý ten kolos asi nedal dokopy,“ poznamenal Procházka, ktorý je vraj po každom predstavení doslova unesený. „Keď na konci spieva všetkých tých 36 ľudí, taká obrovská masa, zanechá to vo vás veľký dojem... Ja len dúfam, že z toho diváci na Slovensku budú mať zimomriavky - ja ich mám vždy,“ zasmial sa.


Obsadiť Daniela Hůlku do postavy kráľa Šalamúna bola podľa jeho slov jasná voľba. „Na 90 percent ľudí sme robili klasické kastingy, ale rola kráľa Šalamúna je taká úžasná, že som do nej nechcel obsadiť nikoho iného, len Daniela. Intenzívne som bojoval o to, aby moju ponuku prijal. Našťastie sa mu ten námet od prvej chvíle zapáčil,“ povedal Procházka.


Muzikál Sibyla - Královna ze Sáby Hůlkovi prirástol k srdcu. „Myslím, že ho Miro napísal veľmi dobre, je to krásny muzikál a mne osobne sa v ňom hrozne dobre hrá. Navyše s Mirom aj s Radkom bola veľmi príjemná spolupráca. Miro mi tú postavu napísal naozaj do úst, tá postava mi je ušitá na mieru. A čo sa mi veľmi ráta, Miro nie je taký úzkoprsý autor, ktorý by nebol ochotný diskutovať. Naopak, všetko so mnou vždy preberal a zohľadňoval aj moje pocity a názory, dokonca až natoľko, že keď som ho poprosil, aby mi na konci prvej polovice dopísal áriu, ktorá zhrnie celú prvú polovicu Šalamúnovho života - že mám skrátka pocit, že mi to tam chýba a potreboval by som to nejako takto uzavrieť - tak klobúk dole, bolo pár dní pred premiérou a Miro si sadol a napísal neskutočne krásnu skladbu, podľa mňa asi najkrajšiu z celého muzikálu... Tým mi urobil obrovskú radosť a myslím, že touto vecou potešil aj divákov, ktorí to predstavenie videli. Je to naozaj pekná pesnička. Také emotívne vypäté a krásne spievanie - fakt ju milujem,“ povedal Hůlka. „Celkovo je to veľmi príjemný projekt. Tvorcovia obsadili samých mladých a talentovaných ľudí, tanečníkov a tanečnice, spevákov a speváčky... Je radosť s nimi pracovať.  Dokonca tam máme aj ohne a rôzne projekcie. Je sa na čo pozerať a je čo počúvať,“ poznamenal 48-ročný rodák z Prahy, ktorému tento muzikál podľa jeho slov poskytuje obrovskú spevácku i hereckú plochu na vyjadrenie.

 

„To mám veľmi rád - keď je tam toho tak veľa, že pomaly ani nezleziem z javiska. Tak to bolo aj v Draculovi a tak to je aj teraz v Sibyle. Je to predstavenie na vysokej emocionálnej aj dramatickej úrovni,“ uviedol Hůlka a na záver zhrnul odkaz predstavenia. „Je to veľmi jednoduché. Bohužiaľ, zatiaľ je to v tom našom svete nastavené tak, že aspoň vo väčšine prípadov nad láskou - aj keď je to veľká láska - zvíťazí ľudská zlosť a nenávisť... Bohužiaľ, je to tak. Musíme proti tomu bojovať a je otázne, nakoľko budeme úspešní,“ uzavrel známy spevák.

 

Ako naznačil autor diela, s projektom by radi zavítali aj za hranice Česka a Slovenska.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies