Do bojov v Dajr az-Zaure sa zapojili aj ruské špeciálne jednotky

NETKY.SK • 21 September 2017, 10:29 • 2 min
Do bojov v Dajr az-Zaure sa zapojili aj ruské špeciálne jednotky

MOSKVA - Ruské špeciálne jednotky pomáhajú sýrskej armáde pri strategicky významnom meste Dajr az-Zaur ležiacom na východe krajiny na rieke Eufrat v boji proti takzvanému Islamskému štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Oznámilo to dnes ministerstvo obrany v Moskve, ktoré citovala agentúra AP. Dajr az-Zaur je správnym centrom rovnomennej východosýrskej provincie, v ktorej v súčasnosti za podpory ruského letectva prebieha mohutná ofenzíva vládnych síl a s nimi spriaznených milícií napojených na Irán. Začiatkom septembra sa provládnym jednotkám podarilo prelomiť takmer tri roky trvajúce obliehanie mesta militantmi IS.

 

Provincia Dajr az-Zaur je jednou z posledných bášt tejto džihádistickej organizácie na území Sýrie. Okrem sýrskej armády tam proti IS bojujú aj Spojenými štátmi podporovaní bojovníci Sýrskych demokratických síl (SDF). Ide o alianciu združujúcu prevažne kurdské a arabské, ale aj asýrske, arménske a turkménske milície.

 

Rezort obrany v Moskve dnes uviedol, že do bojov pri meste Dajr az-Zaur sa na strane sýrskej armády zapojili aj príslušníci ruských špeciálnych jednotiek. Sýrske jednotky tam momentálne úspešne napredujú na západnom brehu Eufratu, kde v noci nadnes dobyli dve dediny a "vyčistili" územie s rozlohou 16 kilometrov štvorcových. Viac ako 85 percent rozlohy mesta je už pod kontrolou sýrskych vládnych síl a úplne oslobodené by malo byť v priebehu nasledujúceho týždňa, uviedol dnes hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého citovala agentúra TASS.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona