Do boja proti ťažbe v Kremnických vrchoch sa pustilo ďalšie občianske združenie

NETKY.SK • 4 August 2015, 15:24 • 2 min
Do boja proti ťažbe v Kremnických vrchoch sa pustilo ďalšie občianske združenie

LUTILA - Do boja proti ťažobným spoločnostiam v Kremnických vrchoch sa pustilo ďalšie občianske združenie (OZ). Kremnické vrchy pre život, ako sa združenie volá, vzniklo len nedávno ako odpoveď na nespokojnosť obyvateľov priľahlých dedín na zámer rozšírenia ťažby bentonitu v Kremnických vrchoch.

slovakia

left justify in out

"Združenie sme založili na základe toho, že máme záujem, aby Bartošova Lehôtka prekvitala a nie upadala na základe nejakých ťažobných povolení spoločností a rozhodovaní verejných funkcionárov," poznamenal na dnešnom stretnutí s novinármi predseda združenia Ľubomír Nemčok. Schvaľovaciemu procesu týkajúceho sa ťažobného územia v obci vytýkajú, že nerešpektoval zamietavé stanoviská samospráv a nedal priestor verejnosti vyjadriť sa.

 

Združeniu sa nepáči tiež, že spoločnosť, ktorá otvorila lom v Bartošovej Lehôtke, žiada o rozšírenie ťažby bentonitu aj v lokalite Lutily a Starej Kremničky. "Ide o dobývací priestor o rozlohe 240 hektárov, ktorý úplne zničí biotopy chránených rastlín a živočíchov," skonštatoval Nemčok. Zámer rozšírenia počíta aj s vybudovaním závodu, v ktorom by sa mal bentonit spracovávať.

 

Svoje nesúhlasné stanovisko s rozšírením ťažby aj výstavbou závodu vyjadrilo združenie aj s obyvateľmi dotknutých obcí v petícii. "Pod petíciou bolo okolo 1200 podpisov," dodal Nemčok s tým, že v máji ju doručili na ministerstvo životného prostredia. Od roku 2006 funguje v Kremnici aj OZ Kremnica nad zlato, ktoré bojuje tiež proti zámerom ťažobných spoločností. Jeho predseda Ľuboš Kürthy informoval, že v júli vyhovel Krajský súd žalobe združenia a pozastavil účinnosť rozhodnutia Obvodného banského úradu o hlbinnej ťažbe v Kremnici.

 

Aktivisti poukazujú aj na to, že rozsiahla povrchová ťažba prináša znehodnotenie pozemkov, nehnuteľností a odráža sa aj v investíciách, ktoré do regiónu prichádzajú. "Kremnica desať rokov trpí nedostatkom súkromných investícií do turistického ruchu," poznamenal Kürthy. Takisto poukázal na chýbajúcu rekultiváciu ťažobných území. "Celý problém je v tom, že naša legislatíva umožňuje spoločnostiam zmiznúť po ukončení ťažby bez toho, aby rekultivácia, ku ktorej sa zaviažu, bola uskutočnená," podotkol v tejto súvislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies