Do boja o prezidentskú nomináciu vstúpil francúzsky exminister Bruno Le Maire

NETKY.SK • 24 Február 2016, 06:58 • 2 min
Do boja o prezidentskú nomináciu vstúpil francúzsky exminister Bruno Le Maire

PARÍŽ - Bývalý francúzsky minister poľnohospodárstva Bruno Le Maire vstúpil v utorok do súboja za stredopravicové politické spektrum o prezidentskú nomináciu do novembrových primárok.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťšesťročný politik sa označil za "kandidáta obnovy", píše agentúra Reuters.

 

Le Maire, ktorý vlani skončil druhý za exprezidentom Nicolasom Sarkozym v zápolení o vedenie konzervatívnych republikánov, je vnímaný ako vonkajší uchádzač o prezidentskú nomináciu. Prieskumy verejnej mienky ho umiestňujú so značným odstupom až na tretie alebo štvrté miesto.

 

Le Maire by sa však mohol vyprofilovať ako vážny vyzývateľ favorita Alaina Juppa, ak sa Sarkozy, ktorý aktuálne čelí súdnemu vyšetrovaniu škandálu ohľadom financovania predchádzajúcej kampane, rozhodne neuchádzať o opätovné zvolenie. Le Maire tvrdí, že jeho rivali už "mali svoju šancu".

 

Juppe bol premiérom v rokoch 1995-97, Sarkozy zastával úrad prezidenta v rokoch 2007-12.

 

Na základe najnovších prieskumov by Le Maire v prvom kole prezidentských volieb so ziskom 17 percent prehral, zatiaľ čo na druhom mieste by s 18 percentami hlasov skončila súčasná hlava štátu Francois Hollande a na prvom so ziskom 28 percent líderka Národného frontu (FN) Marine Le Penová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona