Do Belgicka sa už vrátilo 121 islamistických bojovníkov zo Sýrie a Iraku

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 18:43 • 2 min
Do Belgicka sa už vrátilo 121 islamistických bojovníkov zo Sýrie a Iraku

BRUSEL – Belgické úrady registrujú 121 osôb, ktoré sa doteraz vrátili z bojov po boku radikálnych islamistov v Sýrii a Iraku, informoval dnes belgický minister vnútra Jan Jambon. Najviac sa ich vrátilo do Bruselu. Viac ako tretina z nich skončila vo väzení.

slovakia

left justify in out

Minister Jambon ubezpečil, že všetci navrátilci zo Sýrie a Iraku sú pod dohľadom bezpečnostných zložiek. Zo 121 navrátilcov desiatka zahynula, 44 z nich je v belgických väzniciach a päť v zahraničných. Viac ako polovica bojovníkov sa vrátila do Bruselu, 16 do Antverp a ostatní do iných častí Belgicka, informovala agentúra Belga.

 

Od vypuknutia konfliktu v Sýrii v roku 2011 zostavili belgické úrady zoznam, ktorý momentálne obsahuje 629 rizikových osôb. Z nich 121 sa už vrátilo zo Sýrie, 276 ich tam zrejme ešte je a ďalší sa pokúsili do Sýrie dostať alebo odchod zvažujú.

 

Z údajov jednotlivých členských štátov EÚ vyplýva, že celkovo sa do Únie z Blízkeho východu vrátilo už 40-50 percent zahraničných bojovníkov. Belga uviedla, že počas uplynulých 18 mesiacov počet bojovníkov odchádzajúcich z Európy do Sýrie a Iraku klesol o 90 percent.

 

V súčasnosti má belgický minister vnútra právomoc odobrať doklady a znemožniť tým cestovanie podozrivým občanom na tri mesiace; toto opatrenie môže jedenkrát predĺžiť o ďalšie tri mesiace. Počas tohto obdobia sa majú úrady pokúsiť zradikalizovaných občanov prevychovať. Ak sa to nepodarí, podľa odborníkov je pravdepodobné, že tieto osoby pôjdu do väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies