Do banskobystrickej siene slávy vstúpil chodec Tóth či moderátorka Kútiková

NETKY.SK • 23 Február 2017, 17:30 • 2 min
Do banskobystrickej siene slávy vstúpil chodec Tóth či moderátorka Kútiková

BANSKÁ BYSTRICA – Cikkerovu sieň historickej radnice v Banskej Bystrici dnes opäť obsadili výnimoční, múdri a šikovní ľudia. Na galavečere udeľovania významných ocenení Čestné občianstvo, Cena mesta a Cena primátora za rok 2016 dominovali lekár, športovec, komentátor, muzikologička, psychologička, fotograf, astronóm, profesor histórie, rozhlasová moderátorka, literárna historička, zberatelia veteránov i katolícky disident in memoriam.

slovakia

left justify in out

"Osobnosti, ktoré tento rok vstúpia do symbolickej siene slávy nášho mesta, sú pestrou ukážkou vekovej, osobnostnej i profesijnej rozmanitosti. Jeden vie liečiť oči, iná dušu, jeden má rýchle nohy, ďalší trpezlivé ruky, jedna to vie s notami, ďalšia s veršami, jeden lúšti tajomstvá hviezd, iný odkazy minulosti, niekto zachytáva čaro okamihu, oslovuje cez éter či kameru alebo nás svojím odkazom učí pravde. Výnimočnosť tohtoročných laureátov je zároveň v symbióze sily, vôle, nadhľadu, chuti podeliť sa. Podieľajú sa na tvorbe spoločnej mozaiky, symbolicky stavajú reprezentačné a reprezentatívne puzzle nášho mesta vo všetkých oblastiach života. Ja im za to úprimne ďakujem," uviedol v úvode galavečera primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.

 

Čestné občianstvo mesta Banská Bystrica získal slovenský lekár a katolícky disident Silvester Krčméry in memoriam. Jeho životné postoje sa stali vzorom a oporou pre mnohých nasledovníkov v zápase o slobodu. Do siene čestného občianstva mesta patrí od dnešného dňa aj jeden z najúspešnejších slovenských atlétov posledného desaťročia, rodený Nitran, no pre všetkých už dlhodobo Banskobystričan, Matej Tóth.

 

Cenu primátora si za významný prínos v oblasti hudobnej kultúry a uchovávanie hudobnej histórie odniesla Marianna Bárdiová. Čestné miesto nielen v Pamätnej knihe mesta patrí tiež Jane Borguľovej za nadštandardné úsilie zviditeľňovať literárne a historické osobnosti a udalosti mesta. Za celoživotnú prácu na Univerzite Mateja Bela bol ocenený aj univerzitný pedagóg, historik a organizátor odborných podujatí Karol Fremal. Vzácnu plaketu si z rúk primátora prevzal i Jozef Ivan, banskobystrickej verejnosti známy najmä ako komentátor a organizátor športových podujatí.

 

"Jeden z najvýraznejších hlasov, ktorý je súčasťou éteru banskobystrického štúdia Slovenského rozhlasu – RTVS, patrí bábkoherečke a rozhlasovej pracovníčke Anne Kútikovej. Bol to práve jej hlas, ktorý sa poslucháčom prihováral počas vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa 21. augusta 1968. Srdce stredného Slovenska môže byť hrdé aj na Ivana Dedinu a Mariana Polónyho. Vďaka ich zápalu pre záchranu a zberateľstvo disponujeme kultúrnym dedičstvom v podobe zbierky historických veteránov, ktoré sú pastvou pre oči," zaznelo dnes podvečer na radnici na adresu ocenených.

 

Mestskí poslanci rozhodli aj o ďalších štyroch osobnostiach, ktorým za svoju prácu patrí cena mesta. Videnie sveta cez objektív fotoaparátu najviac napĺňa Eduarda Gensereka, známeho fotografa a držiteľa mnohých fotografických ocenení doma a vo svete. Astronóm Igor Chromek, naopak, nazerá na hviezdy a svet cez objektív ďalekohľadu. Mikroskopický objektív pri operáciách očí denne využíva oftalmológ a medzinárodne uznávaný odborník Milan Izák. Okruh laureátov na Cenu mesta uzatvorila zakladajúca členka Detského krízového centra Srdiečko Eleonóra Kúdelková, ktorá do detských duší nazerá objektívom, ale psychologickým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies