Do Bagdadu dorazili americkí vojenskí poradcovia

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 09:29 • 2 min
Do Bagdadu dorazili americkí vojenskí poradcovia

BAGDAD - Do Iraku dorazila takmer polovica amerických vojenských poradcov, ktorí majú pomôcť irackej armáde čeliť rastúcemu povstaniu islamistov. So svojou prácou ihneď začali, informoval Pentagon.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty prisľúbili Iraku asi 300 špeciálnych vojakov, ktorí sú už v Bagdade alebo na čelných líniách bojov. Zvyšok by mal do krajiny pricestovať v najbližších dňoch. Vojenskí poradcovia vytvoria spoločné operačné centrá v Bagdade a na severe Iraku, z ktorých budú s Iračanmi koordinovať plánovanie operácií proti islamistom. Pozemné jednotky, ktoré by sa priamo zapojili do bojov so sunnitskými fundamentalistami, USA do Iraku vyslať neplánujú. Americký minister zahraničia John Kerry sľúbil počas svojej návštevy Iraku tento týždeň vláde "intenzívnu a dlhodobú pomoc", vyhlásil však, že Irak uspeje v boji proti sunnitským militantom, len ak sa zjednotí.

 

Islamskí fundamentalisti z ISIL pomaly postupujú smerom na Bagdad, postup bol však spomalený ofenzívou vládnych síl a šiitských milícií. Povstalci majú pod kontrolou okrem iných miest aj Mósul a Tikrít. Irak už oficiálne požiadal Spojené štáty o uskutočnenie leteckých útokov proti sunnitským povstalcom, USA sa však zatiaľ nerozhodli, no na stole "nechali všetky možnosti". Washington vyslal do irackého vzdušného priestoru nadzvukové stíhačky typu F-18, zatiaľ však neútočia a majú mať len odstrašujúci účinok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona