Do aukcie ide jeden z vzácnych reliéfov Henriho Matissea zo série v MoMA

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:45 • 2 min
Do aukcie ide jeden z vzácnych reliéfov Henriho Matissea zo série v MoMA

Do aukcie ide jeden z vzácnych reliéfov Henriho Matissea zo série v MoMA - Kultúra Plastika francúzskeho výtvarníka Henriho Matissea zo série jeho bronzových reliéfov životnej veľkosti je najdrahším dielom novembrovej aukcie umenia v New Yorku s odhadovan

slovakia

left justify in out

img

Plastika francúzskeho výtvarníka Henriho Matissea zo série jeho bronzových reliéfov životnej veľkosti je najdrahším dielom novembrovej aukcie umenia v New Yorku s odhadovanou cenou v prepočte od 18 miliónov eur.
      Reliéf číslo 4 zo série Nus de dos (Akt od chrbta) zobrazuje abstraktnú ženskú postavu nazeranú odzadu. Rozmer diela je na výšku približne 1,8 metra.
      Z každej formy odliali v rokoch 1848-81 po osem plastík.
      Aukčná spoločnosť Christie's, ktorá aukciu 3. novembra uskutoční, tvrdí, že je to prvýkrát, čo niektoré z týchto diel ide do predaja v dražbe.
      Celá séria je v zbierkach newyorského Múzea moderného umenia (MoMA), dva exempláre vlastnia súkromní zberatelia.
      Henri Matisse, popredný predstaviteľ maliarskej moderny a najmä vodcovskou osobnosťou výtvarného smeru fauvizmu, zomrel v roku 1954.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies