Do Augsburgu cestuje Cíger a málo skúsený tím so 7 nováčikmi

NETKY.SK • 5 November 2015, 12:05 • 2 min
Do Augsburgu cestuje Cíger a málo skúsený tím so 7 nováčikmi

BRATISLAVA - Slovenská hokejová reprezentácia odštartuje v piatok svoju zápasovú sezónu tradične na Nemeckom pohári, tentoraz ale v špecifickej situácii.

slovakia

left justify in out

Samotné podujatie zmenilo niekoľkoročné dejisko v Mníchove za Augsburg, ale predovšetkým premiéru absolvuje nový šéftréner národného tímu Zdeno Cíger. A napätá situácia v slovenskom hokejovom hnutí s reprezentačným bojkotom veľkého počtu hráčov mu jeho misiu riadne komplikuje.

 

Do Augsburgu pocestuje dokopy 25 hráčov, z čoho sú dvaja brankári. Cíger s generálnym manažérom Róbertom Švehlom zostavili širší káder, keďže po druhom zápase na turnaji opustí mužstvo trojica Ján Brejčák, Michal Čajkovský, Martin Bakoš, ktorí majú povinnosti vo svojich kluboch v Lige majstrov. Realizačný tím sa pri stavbe kádra nevyhol ani vynúteným zmenám. Z pôvodnej nominácie vypadli pre zranenia Peter Čerešňák, Marcel Haščák a Radovan Puliš, ktorých nahradili obranca Milan Jurčina a útočníci Tomáš Hrnka a Tomáš Zigo.

 

Najväčším obmedzením však bol pokračujúci bojkot po júnových voľbách prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Na NP sa tak predstaví značne omladený a medzinárodne málo skúsený káder, v ktorom je až sedem úplných nováčikov. Cíger však verí, že jeho tím podá kvalitný výkon. "Očakávam najmä disciplínu, aby sa nebáli ukázať, že chcú hrať a vedia hrať hokej. Určite nechcem, aby boli splašení, aby iba odhadzovali puky od seba. Samozrejme, bol by som rád, aby sme hrali tímovo, spoľahlivo a hlavne aby hráči ukázali srdiečko. Musia ukázať, že chcú hrať za Slovensko," vyslovil sa tréner.

 

Cíger sa už teší na premiérový zápas v novej funkcii, ktorý mu ukáže aj možnosti výberu:

 

Kapitánom tímu je Jurčina. Jeho asistentmi sú Vladimír Dravecký a Roman Kukumberg, ktorý je so 110 reprezentačnými štartmi najskúsenejším hráčom v tíme. Piatich hráčov dodal slovenský účastník KHL Slovan Bratislava, z medzinárodnej súťaže prišli okrem nich aj Marek Ďaloga (Ak Bars Kazaň) a Jurčina (Medveščak Záhreb). Desať hráčov prišlo z českej extraligy, domácu Tipsport ligu reprezentujú siedmi a zo švajčiarskej ligy prišiel Brejčák.

 

Slovenskí reprezentanti odišli do Augsburgu vo štvrtok ráno. Na turnaji sa stretnú postupne s výbermi USA (v piatok 6. novembra o 16.00 h), domáceho Nemecka (sobota 7. novembra o 17.30) a Švajčiarska (nedeľa 8. novembra o 13.00).

 

"Máme mladý tím a všetci sa chcú ukázať pred novým trénerom. Chceme podávať dobré výkony, aby sa turnaj podaril. Verím, že nám vyjde a spravíme tam dobrý výsledok," povedal Tomáš Marcinko. Center HC Pardubice sa neobáva ani neskúsenosti brankárov, obaja zažijú reprezentačnú premiéru: "Nie, obaja podávajú stabilne skvelé výkony vo svojich kluboch a myslím si, že sú tu právom."

 

Medzi lídrov by mal patriť vekom síce mladý, no talentovaný Martin Réway. Sezónu odštartoval v Sparte Praha a ešte nedávno kraľoval tabuľke produktivity českej extraligy. Po nezhodách s vedením klubu a preradení do druholigového HC Benátky nad Jizerou však mal dlhšiu zápasovú pauzu. "Je nás tu veľa mladších hráčov a povedal by som, že o to budeme rýchlejší a dravší. Teším sa na to. Neviem, akú pozíciu mi dá tréner, predsa len som teraz veľa nehral. Uvidíme, ako rýchlo sa do toho dostanem," uviedol.

 

Dvadsaťročný útočník má na konte už 16 reprezentačných štartov, no stále mu chýba premiérový gól v národnom drese. Ťažkú hlavu si však z toho nerobí. "Priznám sa, ani som to nevnímal. Nie je to pre mňa nejako nepríjemné. Skôr sa snažíme, aby sme hrali dobre ako celok. Ak dám gól a pomôžem tímu, budem rád, ak nie, nič sa nestane," dodal.

 

Káder SR na Nemecký pohár (6.-8. novembra v Augsburgu)

Brankári - Samuel Baroš (HKM Zvolen), Michal Dzubina (MHC Martin)

Obrancovia - Ján Brejčák (HC Davos/Švajč.), Michal Čajkovský (Sparta Praha/ČR), Marek Ďaloga (Ak Bars Kazaň, Rus./KHL), Adam Jánošík (HC Piráti Chomutov/ČR), Milan Jurčina (Medveščak Záhreb, Chorv./KHL), Oldřich Kotvan (HC Zlín/ČR), Patrik Luža (Slovan Bratislava/KHL), Eduard Šedivý (HC Košice), Martin Štajnoch (HC Dynamo Pardubice/ČR)

Útočníci - Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Marek Bartánus (HC Košice), Martin Réway (Sparta Praha/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Michal Hlinka (Dukla Trenčín), Tomáš Hrnka (HC Košice), Roman Kukumberg (HK Hradec Králové/ČR), Patrik Lušňák, Michel Miklík, Pavol Skalický, Andrej Šťastný (všetci Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Marcinko (HC Pardubice/ČR), Miroslav Preisinger (HC Plzeň/ČR), Tomáš Zigo (HC '05 Banská Bystrica)

 

Program Nemeckého pohára 2015:

piatok 6. novembra

16.00 Slovensko - USA

19.30 Nemecko - Švajčiarsko

sobota 7. novembra

14.00 Švajčiarsko - USA

17.30 Slovensko - Nemecko

nedeľa 8. novembra

13.00 Slovensko - Švajčiarsko

16.30 Nemecko - USA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies