Ničivá búrka v Anglicku a Francúzsku: Štyria mŕtvi, kolaps dopravy a výpadky elektriny!

NETKY.SK • 28 Október 2013, 13:22 • 2 min
Ničivá búrka v Anglicku a Francúzsku: Štyria mŕtvi, kolaps dopravy a výpadky elektriny!

LONDÝN - Veľká búrka s vetrom, ktorý dosahuje v nárazoch silu hurikánu, bičuje dnes južnú Britániu a časti Francúzska aj Holandska.

slovakia

left justify in out

Spôsobila už záplavy a meškanie dopravy, pričom na londýnskom letisku Heathrow bolo zrušených približne 130 letov. Búrka si v Británii a Holandsku vyžiadala celkovo štyri obete. O situácii informuje podrobne americká tlačová agentúra AP i britská agentúra Reuters.

Búrka spôsobila zastavenie vlakových liniek medzi centrom Londýna a letiskami Gatwick a Stansted. Zatvorený je tiež dôležitý anglický prístav Dover, čo znamenalo zastavenie trajektovej dopravy do Francúzska.

Tisíce domácností v severozápadnom Francúzsku zostalo bez elektriny. V Holandsku prerušili niekoľko železničných spojov a hlásené bolo meškanie letov. Občanov kvôli silnému vetru dokonca varovali pred jazdou na bicykli, obľúbenej forme prepravy. Hlavnú železničnú stanicu v Amsterdame museli zatvoriť, pretože búrka ju poškodila.

Švédsky meteorologický ústav dnes zvýšil výstrahy a varoval, že búrka "tretej triedy", ktorá môže predstavovať "pre verejnosť veľké nebezpečenstvo", podľa očakávania zasiahne západné a južné Švédsko v priebehu dnešného večera.

Niektoré anglické železničné spoje zrušili už dnes ráno a zatvorili tam aj niekoľko ciest, na ktoré popadali stromy a elektrické vedenie. Vážne bola v mnohých častiach narušená doprava v londýnskom metre a nadzemné spoje meškali aj niekoľko hodín.

Leteckým a železničným pasažierom úrady poradili, aby si pred cestou vždy radšej preverili podmienky a situáciu. V londýnskej vlakovej doprave sa očakáva rozsiahle a dlhé meškanie hlavných spojov, pretože vietor aj padajúce stromy predstavujú veľké riziko.

Polícia v grófstve Kent na juhovýchode Anglicka informovala, že zahynulo 17-ročné dievča, keď spadol strom na obytný príves, v ktorom spalo. Polícia v grófstve Hertfordshire oznámila, že muž - päťdesiatnik - zomrel, keď na jeho auto v meste Watford spadol strom.

V holandskom hlavnom meste Amsterdam zabili padajúce stromy jednu ženu a dvoch ľudí vážne zranili.

Škody sú však menšie, než sa posledných 48 pred búrkou očakávalo, pričom aj britská tlač intenzívne varovala pred prípadnou katastrofickou búrkou.

Spoločnosť British Airways uviedla, že jej diaľkové lety budú podľa očakávania prebiehať ako zvyčajne, ale domáce a európske lety budú v obmedzenej prevádzke, pričom niektoré lety budú rušené celý dnešný deň. Aerolínie dodali, že doprava na letiskách Gatwick a London City Airport by nemala byť postihnutá. Britské úrady ešte pred rannou špičkou uzatvorili nielen cesty, ale aj veľké mosty.

Predstavitelia britskej spoločnosti UK Power Networks uviedli, že až 220.000 domácnosti je bez elektrickej energie.

Meteorológovia oznámili, že búrka je jednou z najhorších, aké zasiahli Britániu za posledné roky. Médiá jej dali prezývku Svätý Júda, po patrónovi beznádejných prípadov, ktorý sa tradične slávi 28. októbra. Britom totiž pripomína orkán z roku 1987, ktorý sprevádzali nárazy vetra s rýchlosťou 185 km/h, vyžiadali si 18 mŕtvych a vyvrátili 15 miliónov stromov.

Obeťou búrky sa v nedeľu stal aj tínedžer, ktorý sa hral v mori a zmietli ho vlny. 

V centre Londýna sa v blízkosti úradu premiéra Davida Camerona zrútil na stavbe pod náporom vetra veľký žeriav.

V mnohých častiach južného Anglicka bol kvôli záplavám vyhlásený stav pohotovosti a pre obyvateľov vydali výstrahy. Nárazy vetra tam vyvrátili stovky stromov.

Najväčšiu zaznamenanú rýchlosť dnes dosahoval vietor na juhoanglickom ostrove Wight okolo 07.00 h SEČ, a to 160 kilometrov za hodinu. Na britskej pevnine boli hlásené nárazy vetra s rýchlosťou 120-129 kilometrov za hodinu, informoval meteorologický ústav.

Búrka s vetrom má síce silu hurikánu, ale nie je klasifikovaná ako hurikán. Takáto silná búrka nemá v strede "oko", ktoré je typické pre hurikány, uviedla na vysvetlenie jeden z dôvodov agentúra AP.

Meteorologický ústav ešte oznámil, že technické výdobytky v oblasti predpovedania počasia umožnili odborníkom predpovedať dnešnú búrku značne dopredu. A tak pracovné diskusie s radnicami, záchrannými službami a dopravnými spoločnosťami viedol ústav už od začiatku minulého týždňa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies