Do Afganistanu odíde 34 slovenských vojakov

NETKY.SK • 16 November 2016, 11:30 • 2 min
Do Afganistanu odíde 34 slovenských vojakov

ŽILINA – Na slávnostnom nástupe v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline sa dnes rozlúčili s 34 príslušníkmi Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí odchádzajú plniť úlohy do operácie Resolute Support v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva obrany (MO) SR Mariána Saloňa ide o piatu rotáciu našich vojakov a zúčastňuje sa jej 34 vojakov, z toho dve vojačky. "Za celé obdobie rotácií bolo vyslaných 168 vojakov, z toho štyri vojačky. Operácia Resolute Support nahradila bojovú operáciu ISAF, ktorá trvala až do roku 2014. Sme účastníkmi a súčasťou bojových operácií v Afganistane už od roku 2003. Za 13 rokov sme vyslali do prvej operácie 3592 vojakov, z toho 17 žien," povedal Saloň.

 

Druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu (GŠ) OS SR Jindřich Joch zdôraznil, že prostredie v Afganistane sa veľmi mení a je náročné na psychiku. "Vojaci musia byť neustále ostražití. Sú tam časté útoky, infiltrovali Taliban, ktorý sa dostáva do jednotiek. Útočí priamo v objektoch kasární. To znamená, aj v tých objektoch je to nebezpečné. Samozrejme, že naši vojaci nie sú zavretí v kasárňach. Presúvajú sa po celom Afganistane. Nie je to prechádzka ružovou záhradou. Je to veľmi náročné na ich psychiku, odhodlanie. Ale všetci vojaci sú psychicky aj fyzicky pripravení tak, aby zvládli plnenie úloh, ako je od nich požadované," uviedol Joch.

 

"Do operácie Resolute Support odchádzame pripravení maximálnym spôsobom, ako je to možné. Sme si vedomí nebezpečenstva, ktoré tam na nás číha na každom kroku. S tým, že sa každý s tým vysporiadame a sme pripravení na to, aby sme splnili úlohy, ktoré mandát Národnej rady Slovenskej republiky, ako aj celé velenie operácie Resolute Support pred nás postaví. A verím tomu, že bez akýchkoľvek strát," dodal veliteľ slovenského kontingentu Oliver Toderiška.

 

Slovensko podľa Saloňa prispelo veľkou mierou k zabezpečovaniu bezpečnosti v Afganistane a budovaniu ich vlastných štruktúr demokracie. "Dnes odchádzajú najlepší vojaci. Idú školiť, vzdelávať, vytvárať priestor a pomáhať afganským ozbrojeným silám. Aby dokázali zabezpečiť poriadok, demokraciu vo svojom štáte bez síl a prostriedkov NATO do budúcna. Za to im patrí veľká vďaka. Odvádzajú skutočne vysoko profesionálnu prácu a to oceňujú aj naši partneri nielen v tejto operácii, ale vo všetkých operáciách v zahraničí," uzavrel štátny tajomník Ministerstva obrany SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona