Do 22:00 hlasujeme o budúcom vedení našich miest a obcí

NETKY.SK • 10 November 2018, 08:34 • 2 min
Do 22:00 hlasujeme o budúcom vedení našich miest a obcí

BRATISLAVA - Približne 4,45 milióna obyvateľov Slovenska si dnes môže zvoliť na najbližšie štyri roky predstaviteľov 2 926 obcí a miest, a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí.

slovakia

left justify in out

Vo voľbách do orgánov samosprávy obcí sa hlasuje od 07:00 do 22:00 v 6 021 volebných miestnostiach. Už vopred však bolo známe, že pre nezáujem o volené funkcie budú v 35 obciach nutné nové obecné voľby. V tých obciach, kde sa voľby neuskutočnia vôbec alebo nebudú voliť starostu, či vyberať potrebný počet obecných poslancov, sa do 30 dní od vykonania volieb vyhlásia nové voľby.

 

Keďže posledné riadne obecné voľby boli v sobotu 15. novembra 2014, súčasným mestským a obecným zástupcom uplynie štvorročné volebné obdobie 15. novembra tohto roka. Až do skončenia hlasovania platí volebné moratórium, počas ktorého je zakázané akékoľvek informovanie v prospech alebo v neprospech kandidátov a za jeho porušenie hrozia sankcie.

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských a v prípade Bratislavy a Košíc aj miestnych zastupiteľstiev môžu v obecných voľbách na najbližšie štyri roky voliť všetci, čo majú v mestách a obciach trvalý pobyt, občania SR aj cudzinci, ak majú aspoň 18 rokov. Odhaduje sa, že cudzincov s trvalým pobytom je približne 70-tisíc. Voličské právo si v obecných voľbách môže po prvý raz v živote uplatniť približne 55 500 prvovoličov, čo je 1,25 percenta z celkového počtu 4,45 milióna oprávnených voličov.

 

Počet prvovoličov, ktorí už v iných voľbách volili, ale vo voľbách do orgánov samosprávy obcí môžu voliť po prvý raz, sa odhaduje na 227-tisíc, a to je 4,17 percenta z celkového počtu oprávnených voličov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia. Pri obecných voľbách sa dá voliť iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje tu voličský preukaz, keďže v každom meste a obci si voliči vyberajú z iných kandidátov. Voliť sa dá na základe občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte pre cudzinca.

O posty vo vedení miest a obcí Slovenska má záujem približne 62-tisíc kandidátov. Ako vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, o 2 926 kresiel starostu či primátora v mestách, obciach alebo mestských častiach sa uchádza 7 131 kandidátov. Do zastupiteľstiev miest, obcí a mestských častí volíme 20 789 poslancov, ktorých si voliči vyberajú z odhadovaného počtu 55-tisíc kandidátov.

Voľby sa dnes z dôvodu, že nikto nekandidoval, v niektorých obciach vôbec nekonajú, alebo tam nevolia všetkých obecných predstaviteľov. Z údajov ministerstva vnútra vyplýva, že v piatich obciach voľby nie sú, v ďalších šiestich obciach nevolia starostu a v 24 obciach vyberajú obyvatelia menej poslancov obecného zastupiteľstva, ako by mali.

 

Voľby do obecného zastupiteľstva a voľby starostu obce sa nevykonajú vôbec v týchto piatich obciach: Dubno (okres Rimavská Sobota), Girovce (okres Vranov nad Topľou), Jurkova Voľa (okres Svidník), Michalková (okres Zvolen) a Ondavka (okres Bardejov). Nové voľby do 30 dní od vykonania volieb vyhlásia aj vtedy, ak sa stane, že nebude zvolený starosta z dôvodu rovnakého počtu získaných hlasov, kandidát sa vzdá kandidatúry, politická strana ho odvolá alebo kandidát zomrie.

Podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva môže byť za poslanca obecného (mestského) zastupiteľstva, v hlavnom meste SR Bratislave a v meste Košice miestneho zastupiteľstva, zvolený obyvateľ obce, ktorý má trvalý pobyt v obci, v ktorej kandiduje, a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Za starostu obce, primátora mesta, starostu mestskej časti môže byť zvolený obyvateľ obce, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 25 rokov. Medzi prekážky práva byť volený patrí výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Výsledky obecných volieb ovplyvnia život v každej obci, meste či mestskej časti na najbližšie štyri roky. Obecné, mestské či miestne zastupiteľstvá rozhodujú o tom, ako sa využijú miestne dane a poplatky od obyvateľov, starajú sa napríklad o miestne cesty, materské školy, základné umelecké školy, osvetlenie, čistotu, verejnú zeleň, zásobovanie pitnou vodou, komunálny odpad a ďalšie oblasti. Medzi najdôležitejšie originálne kompetencie samosprávy patria tiež školské jedálne a centrá voľného času, opatrovateľské služby, kultúrne zariadenia. Zároveň majú obce kompetencie súvisiace s preneseným výkonom štátnej správy, ktoré financuje štát a patria medzi ne základné školy, stavebné konanie, matriky, životné prostredie a organizácia volieb a referend.

Dnešné komunálne voľby sú prvé, ktoré sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o volebnej kampani a zákonom o podmienkach výkonu volebného práva. O voľbách na webstránke https://www.minv.sk/?volby-oso2018 podrobne informuje Ministerstvo vnútra SR. Ministerstvo už tradične voličov informuje aj na telefonickej infolinke. Na bratislavských číslach - 02/ 509 423 17 a 02 / 509 423 12 funguje aj dnes od 7:00 až do zatvorenia volebných miestností, teda do 22:00. Zamestnanci ministerstva vnútra na nej odpovedajú na otázky týkajúce sa práv a povinností voličov či organizačného zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí. Volebná infolinka je určená len pre voličov a neinformujú na nej právnické osoby, médiá, politické strany ani obce.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR bude priebežné výsledky hlasovania prinášať na webstránke www.volbysr.sk, a to od skončenia hlasovania po 22:00. Definitívne výsledky volieb budú zverejnené bezprostredne po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán, predpokladá sa, že najskôr v nedeľu popoludní. Rýchlosť spracovania volebných výsledkov závisí od viacerých faktorov. V porovnaní s predošlými obecnými voľbami v roku 2014 sa posunul čas ukončenia hlasovania z 20:00 na 22:00, teda volebné miestnosti budú otvorené o dve hodiny dlhšie. Pred štyrmi rokmi bola posledná zápisnica miestnej volebnej komisie prijatá v nedeľu ráno o 07:48 za mesto Hurbanovo a posledný volebný obvod potvrdil výsledky o 08:08 a išlo o volebný obvod Komárno.

Prvé voľby do orgánov samosprávy obcí sa konali 23. a 24. novembra 1990. Ďalšie sa uskutočnili 18. a 19. novembra 1994, 18. a 19. decembra 1998, 6. a 7. decembra 2002, 2. decembra 2006 a 27. novembra 2010. Posledné riadne obecné voľby sa konali 15. novembra 2014 a riadili sa ešte starou legislatívou, a to samostatným zákonom o voľbách do orgánov samosprávy obcí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies