Do 14. februára by mali mať všetci voliči oznámenie o konaní volieb

NETKY.SK • 14 Január 2012, 10:03 • 2 min
Do 14. februára by mali mať všetci voliči oznámenie o konaní volieb

Do 14. februára by mali mať všetci voliči oznámenie o konaní volieb

slovakia

left justify in out

img

Oznámenie o konaní parlamentných volieb by malo prísť voličom najneskôr do 14. februára. Podľa zákona o voľbách do Národnej rady SR totiž obec zašle takéto oznámenie každému voličovi zapísanému v zozname voličov, okrem voliča, ktorý je zapísaný v osobitnom zozname voličov, najneskôr 25 dní pred dňom volieb. Tie sa na Slovensku uskutočnia 10. marca. V oznámení obec upozorní voliča aj na povinnosť preukázať sa pred hlasovaním občianskym preukazom.
Ak oprávnený volič nedostane oznámenie, mal by na to obec upozorniť. Obec je povinná na takúto pripomienku reagovať a sťažnosť vybaviť. Ak sa tak nestane, podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie Lívie Škultétyovej sa môže volič obrátiť aj na príslušný okresný súd. S obcou treba riešiť aj to, ak príde oznámenie o konaní volieb mŕtvemu členovi rodiny. K takejto situácii môže dôjsť napríklad, ak osoba zomrie v zahraničí, avšak nikto nepredložil obci relevantný doklad o úmrtí. Kým ho obec nemá, nemôže voliča zo zoznamu vyškrtnúť.
Oznámenie mŕtvemu členovi rodiny môže prísť aj pre chybu obce, ak tá úmrtie nezaregistruje. Vtedy to možno podľa Škultétyovej riešiť aj v rámci námietkového konania. V každom prípade však platí, že len čo volič zistí, že niečo niekde nie je v poriadku, mal by okamžite zájsť na obecný úrad a situáciu riešiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies