Dni svätého Huberta prilákali tisícky návštevníkov

NETKY.SK • 6 September 2014, 18:51 • 2 min
Dni svätého Huberta prilákali tisícky návštevníkov

SV. ANTON - Nielen profesionálni poľovníci, ale aj nadšenci a obdivovatelia poľovníctva dnes zavítali do Svätého Antona (okres Banská Štiavnica), kde sa počas tohto víkendu koná ďalší ročník obľúbených Dní sv. Huberta.

slovakia

left justify in out

Myšlienka podujatia vznikla ešte pred 24 rokmi, odvtedy sa podujatie stalo vyhľadávanou udalosťou nielen ľudí z okolia, ale z celého Slovenska a dokonca aj zahraničia.
      

"Sme poľovnícke múzeum s celoslovenskou pôsobnosťou, okrem toho, že máme historickú expozíciu, tak vznikla taká myšlienka spraviť oslavy, poľovnícke slávnosti," podotkla Jana Slaná z Múzea vo Svätom Antone.
      

Podujatie sa teší veľkej obľube, len dnes za niekoľko hodín evidovali približne 3500 návštevníkov. Dni sv. Huberta už tradične prinášajú bohatý program, každý rok aj s novinkami. Tohtoročnou top novinkou sú unikátne trofeje jelenej, srnčej či diviačej zveri z Turca vystavené v Sýpke.
      

To je však len zlomok toho, čo dnes mohli návštevníci vo Svätom Antone vidieť. Po slávnostnom otvorení podujatia, ktorého súčasťou bolo odovzdávanie rezortných vyznamenaní Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zaslúžilým pracovníkom lesného hospodárstva na úseku poľovníctva, ocenení Slovenského poľovníckeho zväzu a uvedenie ďalších osôb do siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku, nasledoval ďalší program.
      

Novinkou bolo aj humorné pásmo o vývoji stolovania "Od pračloveka po Žideka". Naopak, stálicou sú Majstrovstvá Slovenska vo vábení srnčej, diviačej a dravej zveri Hubertlov-Halali o Putovný pohár Hubertlovu a tiež Majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov.
      

V parku nechýbali ukážky sokoliarov, rybolov či divadelné predstavenia súboru Paradájz Pikčr Banská Štiavnica. "Boli tu kušiari, lukostrelci. Návštevníci si mohli vyskúšať vystreliť si z kuše, ako voľakedy strieľali šľachtici," dodala Slaná. Obľube sa tešia aj už tradičné súťaže ako Naj brada, Poľovnícky šperk či Poľovnícky klobúk. 
      

"Najobľúbenejšou je určite súťaž Hájnikova žena, súťaž o najsympatickejšiu poľovníčku," hovorí Slaná. Tou tohtoročnou sa stala 26-ročná Klára z Likavky. Pre tú, nie je poľovníctvo neznámy pojem, naopak, poľovníctvo má "v krvi". "Tento rok som si dokončila poľovnícky kurz, môj tatko je poľovník, starký bol vedúci polesia. Všetci bývame v horárni," podotkla víťazka a s úsmevom dodala, že budúci rok sa bude snažiť svoje prvenstvo opäť obhájiť.  
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona