Dni ľudí dobrej vôle na Velehrade prilákali okolo 50.000 návštevníkov

NETKY.SK • 5 Júl 2014, 17:13 • 2 min
Dni ľudí dobrej vôle na Velehrade prilákali okolo 50.000 návštevníkov

VELEHRAD - Približne 50.000 pútnikov zavítalo na už pätnáste Dni ľudí dobrej vôle, ktoré vyvrcholili na záver dnešnej púte slávnostnou omšou, slúženou na počesť vierozvestcov Cyrila Metoda na Velehrade v okrese Uherské Hradiště v Zlínskom kraji.

slovakia

left justify in out

Usporiadatelia nával zvládli a všetko sa zaobišlo bez zásadných ťažkostí, excesov či abnormalít, napísal český spravodajský portál Novinky.cz.
      

Tajomník podujatia Josef Kořenek uviedol dnes denníku Právo, že prišlo viac ľudí, než čakali. V piatok chvíľu kolabovala doprava a chýbali parkovacie miesta pre osobné vozidlá, ale po otvorení záložného parkoviska problémy zmizli.
      

Národná púť na Velehrade sa koná vždy 5. júla pri príležitosti sviatku svätých Cyrila a Metoda. Velehrad je obec asi šesť kilometrov od Uherského Hradišťa a ide o jedno z najvýznamnejších pútnických miest Českej republiky - v ľudovej tradícii sa mylne stotožňuje s hlavným strediskom Veľkej Moravy, Veligradom.
      

Akcia je najväčšia svojho druhu v Českej republike. Počasie účastníkom prialo, nebolo slnečné a zdravotníci ošetrili len drobné zranenia.
      

Samotnú slávnostnú omšu celebroval olomoucký arcibiskup monsignor Jan Graubner, kazateľom bol kardinál Dominik Duka. Omše sa zúčastnilo 30.000 ľudí nielen z Česka a Slovenska, ale aj z cudziny. "Medzi hosťami bol napríklad biskup z amerického Texasu, potomok českých emigrantov Patrick Zurek," prezradil Kořenek.
      

Návštevníci zaplnili celé nádvorie pred velehradskou Bazilikou Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda.
      

Vo Velehrade nechýbali ani ďalšie významné osobnosti. Dnes prišiel napríklad šéf vládnych ľudovcov Pavel Bělobrádek, hoci sa mu v predchádzajúci deň narodila dcéra Anežka. Prišiel tiež jeho spolustraník minister poľnohospodárstva Marián Jurečka a podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ktorý uviedol, že tento sviatok má veľmi rád.
      

Oslavy tak ako v minulých rokoch ponúkli aj tentoraz duchovný a spoločenský program pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Jedným z vrcholom bol piatkový benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle. Vyzbieralo sa na ňom 1.758.851 českých korún, ktoré pôjdu na charitatívne projekty. Ľudia počas večera prispievali darcovskými esemeskami aj finančnými darmi. Návštevníkom sa páčili takisto výstavy alebo ručné prepisovanie Biblie.
      

"Sme tu už minimálne 20-krát a vždy celá rodina. Atmosféra je tu famózna," uviedol jeden z účastníkov, ktorého citoval web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies